Kuppi villivihreää  kuumana – vai kylmänä?

Meillä suomalaisilla on mainiot mahdollisuudet omaan teekulttuuriin. Ei, en tarkoita että ryhtyisimme Suomessa viljelemään teepensaita. Meillä on ihan omat hienot juoma-aineksemme – ja ne kasvavat  ihan lähellä ja vieläpä viljelemättä.  Pihan, pientareitten ja metsän luonnonkasveista saa  virkistävät ja  lempeät  yrttijuomat, joita ei teeksi paranisi nimittääkään. Kannattaa kokeilla ja makustella – muidenkin kuin ns. ”teeihmisten”.  Kotoisista kasveista  saa haudutettua moneen makuun ja mieluisaan ajankohtaan sopivia juomia.

Kuppi villivihreää  kuumana - vai kylmänä? | Ruoka | Kotiseutulainen

Sopivien kasvien luettelo on pitkä: hyviä haudukejuomaan ovat esimerkiksi villivadelman, ahomansikan. poimulehden, nokkosen, maitohorsman ja mintun lehdet. Kukista voi käyttää  mesiangervoa, puna-apilaa, siankärsämöä, maitohorsmaa, voikukkaa, ruusua, kanervaa. Hedelmäpuiden ja marjapensaiden lehdistä ja kukista saa hyvää makua: mustaherukasta, omenasta ja tyrnistä esimerkiksi. Metsästä löytyy monta mainiota  hyvänolon makua, kuten nuoret pihlajan- ja koivunlehdet, kuusenkerkät tai mustikanlehdet.

Kun asiaan innostuu, voi kehitellä omia sekoituksia. 

Virkistää, rauhoittaa, vahvistaa

Luonnonyrtit sisältävät monenlaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Kasveilla on myös ominaisuuksia, jotka kannattaa ottaa huomioon. Mustaherukka virkistää, kanervankukka rauhoittaa, nokkonen vahvistaa, puna-apila ja poimulehti sopivat erityisesti naisille.

Yrttijuomaa voi tehdä tuoreista tai kuivatuista lehdistä ja kukista.Tuoreet juoma-ainekset pitää hiostaa, jotta niistä saataisiin aromit irti. Helpoimmin hiostaminen tapahtuu niin, että puristat keräämiäsi yrttejä palloksi, puristelet voimakkaasti tai painelet kaulimella niin että solurakenteet rikkoutuvat.

Parasta on kuitenkin kuivata keruun jälkeen ja käyttää teenomaisesti kuivattuna. Eri kasvit kannattaa kuivata erikseen ja säilyttää erillisinä omissa pusseissa tai purkeissa.  Jos itse ei ehdi tai halua kerätä, saatavilla on esimerkiksi YrttiVillityksen verkkokaupassa  valmiita yrttijuomaseoksia, joista on hyvä aloittaa kokeilu.

Villiyrteistä saa muuten aromia myös toisenlaisiin juomiin, yrttiviinoihin ja -likööreihin. Mutta se on sitten ihan toinen juttu.

Kuppi villivihreää  kuumana - vai kylmänä? | Ruoka | Kotiseutulainen
Yrttiteen voi hauduttaa teepannussa tai termarissa haudutuspusseissa. Villiyrtit kestävät pitkää haudutusta ja niitä voi käyttää parikin kertaa.

KÄYTTÖVINKKEJÄ:

  • Hauduta hyvin. Pidempikään haudutusaika ei kitkeröitä juomaa.
  • Jos tarvit makeutusta, parasta on  hunaja.
  • Kuivata ”purut” käytön jälkeen, voit käyttää ne uudelleen.
  • Jäähdytä hauduke, saat hyvän viileän kesäjuoman.

TÄRKEÄTÄ:

  • Luonto kasvattaa myös myrkyllisiä ja pahanmakusia kasveja. Siksi on tärkeää tunnistaa ne kasvit, joita ruokaan ja juomaan käyttää.

Teksti ja kuvat: Eeva Suojanen

Aiheeseen liittyviä juttuja