Aika vaatii muutoksia Tasoite ja Maalaus Virolainen Oy 50 vuotta

Tasoite ja Maalaus Virolainen Oy on toiminut 50 vuotta. Nyt se on siirtymässä isältä pojalle.

Aika vaatii muutoksia Tasoite ja Maalaus Virolainen Oy 50 vuotta | Yritysuutiset | Kotiseutulainen

Yrityksen perustanut Seppo Virolainen on siirtämässä ohjakset kokonaisuudessaan pojalleen Mika Virolaiselle. Hän katsoo tulevaisuuteen ja on kehittänyt uusia toimintoja yritykselle.

− Tarkoituksena on siirtää yrityksen toiminnan painopistettä lähialueelle enemmän, koska tarjouskilpailu on koventunut koko ajan, hintataso laskenut ja pidempien matkojen kulkemiseen päivittäin on vaikea löytää motivoitunutta työvoimaa.

Veljekset Seppo ja Markku Virolainen perustivat maalausalan yrityksen 1971. Jokunen vuosi tehtiin töitä veljesyhtymänä, kunnes Markku jäi sivuun ja Seppo jatkoi yksin.

− Vaimoni Mirja teki monen monta vuotta yrityksen paperityöt oman työnsä ohella iltaisin ja viikonloppuisin, muistelee Seppo Virolainen.

1990-luvulla yritys muuttui osakeyhtiöksi. 

− Mika oli jo nuoresta apuna työmailla. Hän suoritti ammattikoulun ja ylioppilastutkinnon ja opiskeli lopulta aina maalarimestariksi asti, jotta voi hoitaa myös isojen kohteiden valvontatyöt. Pidemmän aikaa hän on jo tehnyt kaikki tarjoukset – se on nykyisin vaativaa ja tarkkaa työtä – ja hän ottaa vuoden, kahden sisään kaiken hoitaakseen.

Seppo kertoo hoitavansa enää työpöydän ääressä tehtäviä töitä.

− 50 vuotta on pitkä aika. Minulla oli nuoresta asti sellainen hinku itsenäiseen työhön, yrittäjäksi. Nyt olen jo ihan virallisestikin eläkkeellä.

Uusia tuulia

Tasoite ja Maalaus Virolainen Oy on tehnyt pitkään julkisivuja ja pintakäsittelyjä isoissa kohteissa 100 kilometrin säteellä Forssasta. Ja tekee edelleenkin tarvittaessa. Työntekijöitä on parhaimmillaan ollut nelisenkymmentä ja nykyisin vakituisia työntekijöitä on yrityksessä kymmenkunta.

− Olemme siirtämässä painopistettä koventuneen tarjouskilpailun vuoksi. Jos pystymme luomaan työtä lähempää, jäävät työpäiviä pidentävät matkat pois, kertoo Mika Virolainen.

Muutosta tehdään kolmella saralla. Yrityksellä on valmius tehdä kokonaisia asuntoremontteja, kun maalauksien ja tasoitetöiden ohella voidaan hoitaa muitakin rakennustöitä. 

Oma uusi, ajanmukainen maalaamo mahdollistaa kaiken siirrettävän maalauksen.

− Sisäovet, kalusteet tai vaikka teollisuuden komponentit maalataan käsityönä omassa maalaamossa. Ei maalattavien komponenttien koolla ole väliä, isoja tai pieniä. Olemme maalanneet jopa sähköpistorasioiden suojakuoria, kun arkkitehti on näin halunnut, Mika Virolainen kertoo.

Kolmas uudistus on siirrettävä raepuhalluskalusto.

− Tähän on ollut kysyntää ja nyt voimme tarjota raepuhallus esimerkiksi soodalla tai lasimurskalla. Jälki on hienoa. Esimerkiksi vanhat hirsimökit, peltikatot, sokkelit – mitä tahansa, mitä halutaan puhtaaksi vanhasta pintamateriaalista tai liasta. Siirrettävä kalusto ei vaadi edes sähköä, joten se voidaan viedä hyvin monenlaisiin kohteisiin. 

Missä ovat valmistuneet?

Mika Virolaisella on eteenpäin vieviä suunnitelmia, mutta on yksi asia, josta hän on hyvin huolissaan.

− Suomessa vain joka viides pintakäsittelijäksi valmistunut jää alalle. Vaikka tällä alalla on ihan hyvät palkatkin. Ei tämä ole mikään matalapalkka-ala.
Ammattitaitoisen työvoiman saannin apuna toimii hyvä yhteistyöverkosto. 

− Silti haluaisin hyvin vakavasti kysyä, että missä ovat nuoret ihmiset, joilla on motivaatiota ja olisivat valmiita tekemään töitä? Forssassakin on pintakäsittelyn koulutus, mutta yhden yhtä soittoa en ole sieltä saanut valmistuneilta työntekijöiltä, että töihin haluttaisiin. Tämä on huolestuttavaa. Ja oikeasti se ihan harmittaakin. 

Tasoite ja Maalaus Virolainen Oy
Iidankalliontie 58, 30100 Forssa

Mika: 040 8423 779, Seppo: 050 0476 733 

virolainenoy.seppo@gmail.com

Aiheeseen liittyviä juttuja