Torttujen sijaan kokonainen kakku

Runeberginkakku on helppo, nopea ja hauska yllätys kahvipöytään. Vähemmän tiskiäkin, kun ei ole muotteja tai vuokia kuin yksi. Runebergintorttukakusta herkullisen tekee runsas kostutus: laimenna manteliuutetta, -likööriä, punssia tai rommia vedellä ja kostuta kakku sillä meheväksi.

Torttujen sijaan kokonainen kakku | Ruoka | Kotiseutulainen

8-10 palaa 

 • 150 g voita tai margariinia
 • 1½ dl sokeria
 • 2 munaa
 • 1½ dl erikoisvehnäjauhoja
 • 1 dl korppujauhoja
 • 1 dl keksin tai piparin muruja (ja mantelirouhetta)
 • 1 dl kermaviiliä
 • 1 tl soodaa
 • ½ tl manteliuutetta (tai 2 rkl mantelilikööriä, rommia tai punssia)

Kostutukseen:

 • n. 2 dl vedellä laimennettua manteliuutetta, -likööriä, punssia tai rommia

Pinnalle:

 • 200 g paistonkestävää vadelmamarmeladia
 • sokerivesikuorrutusta (1 dl tomusokeria + n. 3 tl sitruunamehua)

Voitele irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kermaviiliin sooda ja manteliuute ja lisää seos sekä voi-sokeri-munaseos kuivien aineiden joukkoon sekoittaen tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Laita lusikalla vadelmamarmeladia nokareina (n. 12 kpl) taikinan pinnalle ympyräksi 2-3 cm:n päähän vuoan reunasta. 

Paista kakku 175 asteessa 30-40 minuuttia uunin toiseksi alimmalla tasolla. Irrota vähän jäähtynyt runeberginkakku vuoasta ja nosta se tarjoiluvadille. Kostuta kakku.

Koska hillo pulahtaa taikinan sisään, lisää jokaisen päälle kaunis nokare uutta hilloa. Sekoita 1 dl tomusokeria ja tilkka sitruunamehua (tai vettä) tasaiseksi vähän valuvaksi kuorrutukseksi. Valuta kuorrutusta pikkulusikalla vadelmahillonokareiden ympärille. Voit myös käyttää valmista sokerikuorrutetta tuubista. Anna runeberginkakun mehevöityä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Aiheeseen liittyviä juttuja