Lasi- ja keramiikka-muotoilu on muotoilua asiakkaan tarpeista – ei taidetta omasta maailmasta

Korona-aika innoitti muotoilijaopiskelija Emma Jaakkolaa opiskelija-kollegoineen luomaan oman näyttelyn Human Touch. Muotoilua tehdään pääasiassa asiakkaan tarpeista, mutta osana opiskelua tehdään myös omia töitä ja näyttelyitä. Opiskelun ohella Jaakkola on lisäksi töissä K-Market Tammelassa ja harrastaa kouluratsastusta, kumpikin ala tukevat asiakkaan tarpeiden ymmärtämistä.

Lasi- ja keramiikka-muotoilu on muotoilua asiakkaan tarpeista – ei taidetta omasta maailmasta | Taide | Kotiseutulainen

– Opiskelen lasi- ja keramiikkamuotoilua Hämeen ammattikorkeakoulussa ja päämateriaaleina meillä on keramiikka ja lasi. En varsinaisesti koe olevani taiteilija, enkä esimerkiksi ole perustamassa keramiikkapajaa, vaan suunnittelen palveluja asiakkaan tarpeista, Emma Jaakkola selventää alaansa

 – Suurin osa linjalla opiskelevista ovat niin kuin minä, on jo muita tutkintoja ja työelämää ansioina. Monikaan ei ole tullut suoraan lukiosta opiskelemaan muotoilua. Minäkin olen opiskellut aikaisemmin vaatetusalan artesaaniksi. Minua kiinnostaa taidealat ja haaveilen jatko-opiskelupaikasta Aalto-yliopistossa.

Osana ammattikorkeakoulun projekteja opiskelijat tekevät omia töitä ja näyttelyitä. Emma Jaakkola suunnitteli yhdessä opiskelijakollegoidensa kanssa myyntinäyttelyn Human Touch. Näyttely oli vasta esillä Hämeenlinnassa ja työt ovat nyt nähtävissä Instagramissa tunnisteella     @humantouch22. Tuleva näyttää, tuleeko näyttelylle jatkoa. 

– Näyttelyllä avataan omaa sisäistä maailmaa, asiakasprojekteissa luodaan asiakkaan maailma. Ne ovat kaksi eri asiaa. Tämän näyttelyn aihe syntyi keskellä korona-aikaa, jolloin ihmiset etääntyivät toisistaan, koettiin syvää yksinäisyyttä ja tarve kosketukselle kasvoi.

Muotoilu alana

– Mielestäni tämä on niin sanotusti ”viihdy itsesi kanssa” -ala. Opiskelu on itsenäistä, suunnittelet ja teet paljon töitä yksin, vaikka mukana on yhteisiäkin projekteja, Emma Jaakkola kuvailee alaansa ja jatkaa:

 – Haastan mielelläni itseäni ja se sopii tälle alalle. Alalla on paljon epämukavuusalueella toimimista. Pidän siitä. Asiakaskohtaamiset ovat minulle helppoja ja asiakaspalvelutyö on minun juttuni.

Muotoilu prosessina on kuin tyhjä paperi, joka täytetään ideoilla ja sen myötä avataan keskustelu asiakkaan kanssa hänen tarpeistaan. Emma Jaakkola hakee inspiraatiota ideoihinsa Instagramista ja erilaisista kuvapalveluista.

 – Tarvitsen ideoimiseen kuvamateriaalia silmille. Arvostan perinteisiä kuvataiteilijoita ja sitä, kuinka he luovat ajatuksensa kuvaksi.

 – Mielestäni muotoilun haaste on se, että muotoilu on laaja käsite ja yrityksille ei ole täysin selvää sen tuoma arvo. Palvelumuotoilua hypetetään, mutta aina ei ymmärretä, miksi sitä tehdään.

Mitä tuleva tuo?

– Monet alalla ovat yrittäjiä. Itseäni kiehtoo kyllä yrittäjyyden vapaus, mutta se on suuri satsaus muulta elämältä. Luotan, että alan töitä on Forssan seudulla. Itse haaveilen työstä suunnittelutoimistossa, joka tuottaa palveluita, Emma Jaakkola toteaa.

– Olen viimeisen vuoden opiskelija ja etsin parhaillaan opinnäytetyölleni asiakasta ja aihetta. Myös viimeinen harjoittelu on vielä tekemättä. Uskon olevani oikealla alalla, tulevaisuus näyttää mihin tieni vie.

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja