Aasi on pieni ja viisas eläin -elokuussa on aasitilojen avoimet ovet -tapahtuma

Aasien itsepäisyys on myytti. Aasi on eläimenä harkitseva, rauhallinen ja viisas eläin. Suomessa vietetään sunnuntaina 7.8.2022 klo 11-14 valtakunnallista Aasitilojen avoimien ovien päivää. Mukana tapahtumassa ovat Lopelta SatuAasintalli, Cardehumma ja Pikkuponin AASItalli. Luettelo muista tapahtumaan osallistuvista tiloista löytyy Suomen aasiyhdistys ry:n sivuilta.

Satu Valkas, SatuAasin tallilla on mahdollista varata tunnin pituinen Turpatuokio. Tuokiossa vietetään lähietäisyydellä aikaa aasien kanssa

Satu Valkas, SatuAasin tallilla on mahdollista varata tunnin pituinen Turpatuokio. Tuokiossa vietetään lähietäisyydellä aikaa aasien kanssa

Aasitilojen avoimien ovien päivän järjestää Suomen aasiyhdistys ry ja yhdistyksen puheenjohtajan Sari Rauvanto-Erikssonin mukaan tapahtuma sai alkunsa vuonna 2014 halusta levittää tietoutta aaseista kotitiloilla. Hän kertoo:

 – Vuoden 2014 tapahtuma oli kokeilu ja siitä tuli menestys. Tapahtumaa oli mukava  järjestää ja kävijät tykkäsivät. Tämän jälkeen tapahtumaa on haluttu järjestää vuosittain, vaikka se vaatiikin paljon järjestelyjä. 

SatuAasin talli on tapahtumassa mukana kuudetta vuotta.

– Mielestäni tämä on kiva tapa esitellä ihmisille aasitilojen toimintaa ja palveluita sekä jakaa tietoa aaseista. Avoimien ovien päivänä saa kysyä ja useasti ihmiset ottavat herkemmin yhteyttä tutustumisen jälkeen. Aasien itsepäisyys on myytti ja mielestäni aaseilla on ennemminkin viisautta, aasitilallinen Satu Valkas toteaa.

Aasit ovat helposti lähestyttäviä

Suomessa on aaseja noin 400 ja yleensä tilalla on pari aasia. Aasi on laumaeläin ja on hyvä, että niitä on vähintään kaksi. Aasitilojen avoimien ovien päivässä tiloja on mukana noin 10-15 koko Suomen alueella. Tiloja on eniten Etelä-Suomessa ja tilojen kävijämäärä vaihtelee paristakymmenestä jopa viiteensataan tilaa kohden.

Yhdistyksen puheenjohtaja Sari Rauvanto-Eriksson kuvailee aasitiloja.

 – Suomessa on jokunen vain aaseihin keskittyvä tila. Yleensä tilalla on muitakin eläimiä. Osa tiloista keskittyy aasien myyntiin ja kasvatukseen. Useita tiloja on, joissa aaseja käytetään erilaisissa terapioissa ja creen care -toiminnassa. Myös eläinpihoilla on aaseja. Huomattava osa Suomen aaseista on kuitenkin eläinrakkaiden ihmisten lemmikkejä. Aasit ovat helposti lähestyttäviä, melko pieniä, karvaisia ja rauhallisia eläimiä. Niiden rapsuttelu käy terapiasta ihan kenelle vain. 

Tapahtuma toteutetaan tilan omistajien ja vapaaehtoisten avulla. 

Aasi on pieni ja viisas eläin -elokuussa on aasitilojen avoimet ovet -tapahtuma | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen
Kananlennon aasit Piparminttu Pippa ja varsa Peggy Jean eli Pilvikki.

SatuAasin tallilla nähtävissä aasivarsa

SatuAasin talli, Cardehumma ja Pikkuponin AASItalli on suunnitellut avoimien ovien päivälle yhteisen tehtäväpassin. Tilat sijaitsevat toisistaan noin 20 kilometrin etäisyydellä eli yhden päivän aikana ehtii hyvin vierailemaan niistä jokaisessa. Tehtäväpassin suorittaneet voivat saada itselleen tuotelahjoja ja etuseteleitä.

– SatuAasin tallilla on avoimien ovien päivänä aasiagilitynäytös ja aaseja saa tulla rapsuttelemaan. Silloin meillä on myös aasivarsa ja myyntiaaseja nähtävänä. Meillä on lisäksi aasituotteita ja oman tilan perunoita myynnissä. Kaikille on jotakin, aasitilallinen Satu Valkas kertoo.

– Minut aasitilalliseksi innosti eläinavusteinen kuntoutustyö. Aasi rauhoittaa olemuksellaan ympärillä olevia ihmisiä ja on hyvä työkaveri. Aasi ottaa hyvin kontaktin ihmiseen ja on ystävällinen, rauhallinen ja luotettava. Meidän tilalla aasit ovat myös maskotteja ja koska meidän tilan elämää pyörittää perunatilan arki, täällä syntyneet aasivarsat nimetään perunalajikkeiden mukaan. 

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja