|

Peurakannan harvennus parantaa liikenneturvallisuutta

− Uskon ja toivon, että peuraluvat tulee käytettyä ja peurakannan vähennys onnistuu, Loimaan Seudun Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Mikko Tiainen arvioi, kun jahtikautta on jäljellä runsaat kaksi viikkoa.

Peurakannan harvennus parantaa liikenneturvallisuutta | Ympäristö | Kotiseutulainen

Kun lumi tuli maahan, peurat alkoivat käydä ahkerasti syömässä porkkanaa ja hernettä.

Peuran metsästys päättyy 15. helmikuuta. Helmikuussa on sallittu kyttäysmetsästys eikä koirien kanssa saa järjestää ajojahteja.

Marras- ja joulukuussa runsaat sateet ja pimeys haittasivat metsästystä. Joulun tienoilla saatu lumi vauhditti metsästystä.

− Runsas lumi taas on haitannut ajometsästystä, sillä lyhytjalkaiset koirat eivät pääse lumessa. Niin syksyn sateet ja pimeys kuin talven runsas lumi ovat varjopuolia, Tiainen harmittelee.

Tiainen on tyytyväinen, että metsästäjät ovat ottaneet omakseen syyskyttäyksen, mikä on tuottanut tulosta. Metsästyksen sai aloittaa 1. syyskuuta.

Kauhaojan Joenperän metsästysseuraan kuuluva Tiainen sanoi, että alussa peuroja ammuttiin Loimaa – Forssa-tien läheisyydessa, jotta peurakolarit saadaan vähenemään.

Yhdeksän metsästysseuraa Loimaan alueella

Loimaan seudun riistanhoitoyhdistyksen alueella on yhdeksän metsästysseuraa tai -seuruetta ja  ne kuuluvat yhteislupaan. Pyyntilupia haettiin 2500, joista tammikuun loppupuolella on käytetty 1512.

Jakamatta oli vielä 470 lisälupaa, joita muutama seura on saanut.

Suurimmat  metsästysseurat ovat Kojonkulman seudun metsästysseura ja Metsämaan metsästysseura. Molemmilla jahtimaita on noin 9000 hehtaaria.

− Meillä on 500 peuralupaa, joista on käytetty 350 eli 150 on vielä jäljellä, Metsämaan metsästysseuran varapuheenjohtaja ja jahtipäällikkö Antti Kauppi sanoo.

Lokakuun puolivälistä ilmat muuttuivat sateisiksi eikä metsästys ollut juurikaan mahdollista märkyyden ja pimeyden vuoksi.

Metsämaan metsästäjät aloittivat heti syyskuussa peurajahdin ysitien tuntumassa kolarien vähentämiseksi. Kolarit ovatkin vähentyneet. Kiitos siitä myös riista-aidalle, mutta sen pitäisi jatkua Humppilaan asti.

− Metsämaan metsästäjien lahtivaja on hyväksytty elintarvikehuoneistoksi. Noin 30 metsästäjää on suorittanut hygieniapassin ja muutamalla on lihankäsittelytodistus. He saavat tarkastaa ruhot.

Kauppi sanoo riistalihaa kyseltävän, mutta suuria määriä ei pystytä kerralla myymään.

− Emme ole kauppahalli vaan tyydymme siihen, mitä metsä antaa. Sieltä ei väkisin oteta, Kauppi huomioi.

Monien metsästysseurojen tavoin Metsämaallakin suurin osa metsästäjistä on yli 60-vuotiaita. Alle 20- ja 30-vuotiaita kumpiakin on vain yksi. Kaksi naista on saatu mukaan. Metsästysseuraan kuuluu 60, joista runsaat 15 ovat mukana ajojahdeissa.

Kauppi toivoo nuorten innostuvan metsästyksestä. Kun näin tapahtuu, metsästysseura lupaa metsästyskortti- ja ampumakoulutusta nuorisolle. Kaikki halukkaat pääsevät seuraan.

Kojonkulmalla kaikille lihakassi

Kojonkulman seudun metsästysseuran puheenjohtaja Ilkka Mäkelä sanoo peurajahdin onnistuneen hyvin huonoista ilmoista huolimatta. Tällä metsästyskaudella ollaan viime kautta edellä.

− Lupia on 600, runsas 400 lupaa on käytetty ja peuroja on ammuttu 570. Yhdellä peuraluvalla saa ampua kaksi vasaa.

Mäkelä on tyytyväinen lumen tuloon ja valoisiin öihin, jolloin kyttäys onnistuu.

Kojonkulman metsästysseura lopetti marraskuussa koronan vuoksi vierasajojahdit, mutta oman seuran ajojahteja on järjestetty. Jokainen saa päättää osallistuuko ajojahtiin vai ei.

Seurassa on lähes 80 metsästäjää, joista runsas 30 on osallistunut ajojahteihin. Jos lunta tulee vielä lisää, ajojahdit eivät onnistu vaan kantaa on harvennettava kyttäämällä. Loppukiri kuitenkin otetaan ja Mäkelä uskoo, että kaikki luvat tulee käytettyä.

Kojonkulman seudun metsästysseura on mukana Hyvinvointia riistassa -hankkeessa, joka alkoi viime vuonna. Kaikilla metsästäjillä on hygieniapassit. Ruhot lähtevät jatkojalostukseen nahka päällä, vain sisäelimet on poistettu.

Kojonkulman seudun metsästysseura ollee maamme ainoa seura, joka muistaa kaikkia maanomistajia lihakassilla. Maansa metsästysseuralle vuokranneita on noin 300. Jokaista muistetaan lihakassilla, oli hehtaareja kaksi, 80 tai enemmän. Loimaan Riista ja Palvissa lihat on leikattu ja laitettu vacuumiin. Lihakassien jako aloitettiin viime kaudella ja urakka saadaan loppuun helmikuussa.

Seura täyttää tänä vuonna 65 vuotta, mutta koronan vuoksi juhlapeijaisia ei voida pitää. Osallistujia on ollut 300 – 400 aiempina vuosina. Tarkoitus on pitää ulkona keitto- ja kahvitilaisuus.

Kakkos- eli Pori-Helsingintien lähellä on paljon kyttäyskoppeja, jotta peurakolarit saadaan vähenemään.

Mäkelä toivoo kaikilta metsästäjiltä aktiivista loppukiria, jotta kannan kasvu saadaan kuriin.

(Artikkeli on tehty 19. tammikuun tilanteen mukaan, minkä jälkeen kaatomäärät ovat kasvaneet).

Teksti ja kuvat Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja