Aito vai muovinen kuusi joulupuuksi?

Niin pitkään kuin markkinoilla on ollut muovikuusia, on pohdittu valintaa aidon ja muovikuusen välillä ekologisuuden perusteella. Asia ei ole ihan niin yksioikoinen kuin ajatella saattaisi. Ekologisuutta voidaan arvioida käyttöiän ja ilmastovaikutusten osalta.

green christmas tree with string lights

Muovikuusen ikä ratkaisee

Muovikuusi tulee tutkimusten mukaan aitoa kuusta ekologisemmaksi vasta oltuaan käytössä 20 joulua. Samaa kuusta tulee siis käyttää pitkään ja hartaasti, jotta saat puhtaan omantunnon muovikuusen käytöstä ekologisilla mittareilla. Muovikuusen ongelma on sen materiaalit(rungon teräs/alumiini sekä muovi), joiden valmistusprosesseihin kuluu paljon fossiilisia polttoaineita, jotka muodostavat päästöjä. Samoin muovikuusen hävitys aiheuttaa moninkertaisia päästöjä aitoon kuuseen verrattuna. 

Valitse läheltä

Tekokuuset ovat lähes yksinomaan made in china tavaraa. Ylipäätään ei ole ekologista ostaa Kiinassa tuotettua ja varsinkaan muovituotteita paitsi kuljetusmatkan myös siellä valitsevan ympäristöpolitiikan kannalta. Ilmaston kannalta on sitä haitallisempaa, mitä kauempaa kuusi kotiin päätyy. Oman (omistetun) lähimetsän luonnonkuusi on ekologisempi kuin taas Tanskassa tuotettu lannoitettu ja kemikaalein hoidettu kasvatuskuusi. Mitä lähempänä kasvatettu/kasvanut kuusi, sitä parempi valinta ilmastolle.

Kuusen pienet päästöt

On arvioitu, että joulukuusen CO2-päästöt ovat noin 2 kg:n luokkaa vuodessa, kun suomalaisen keskimääräinen päästöluku on 30 kg päivässä. Aito, metsäntuoksuinen kuusi on siis huoleton valinta joulukuuseksi vuosi toisensa perään. Kun kuusen vielä hävittää hakettamalla, polttamalla tai kompostoimalla, sen CO2-päästöt jäävät 80 prosenttia pienemmäksi kuin kaatopaikalle tai metsään mätänemään jätetyllä kuusella.

Metallinkierrätystä

Muovikuusi on parasta kierrättää metallinkierrätykseen johtuen sen metallisesta rangasta. Muovikuusen neuvoo myös Lounais-Suomen jätehuollon Jätteiden ABC laittamaan metallijätteisiin. Jos muoviosat saa vielä erikseen kierrätettyä sekajätteeseen, sitä parempi lopputulos ympäristön kannalta. Toinen vaihtoehto on saattaa muovikuusi uuteen kotiin kirpputori- tai lahjoituskaupalla.

Istuta oma kuusi

Ekologisin vinkki omakotiasujille on istuttaa oma joulukuusi pihaan. Sen voi koristella jouluvaloin ja muutenkin halutessaan ja ihailla sitä ikkunoista. Kuusi sitoo kasvaessaan hiiltä ja tuottaa myös happea ilmakehään yhteyttämällä. Kuusen kasvua pääsee seuraamaan sen ihastuttaessa vuodesta toiseen. Kasvaessaan se tarjoaa myös suoja- ja levähdyspaikkoja linnuille ja elinympäristöjä erilaisille hyönteisille ja monimuotoistaa pihalajistoa.

PS. Pääkaupunkiseudulla voi vuokrata joulukuusen, joka istutetaan takaisin metsään joulun jälkeen. Tuloilla istutetaan lisää kuusia ja menetetyistä kuusista valmistetaan biohiiltä.

Katso myös jätteettömän joulun vinkit Lounais-Suomen jätehuollon sivuilta https://www.lsjh.fi/fi/neuvonta/abc/joulun-jatteiden-abc/

Tekstii MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja