Katri Mattilan näyttely Vinkkelissä 

Katri Mattilan (os. Kiiskilä) s. 1938 työ painokankaiden suunnittelijana Forssassa alkoi vuonna 1965. Kun Ateneumin taideteollisen oppilaitoksen valmistujaiset oli juhlittu Kalastajatorpalla, Katri pakkasi patjansa ja opinnäytteenä valmistuneen ryijynsä ja lähti Forssaan. Ensimmäinen kortteeri löytyi Koulukadulta.

Katri Mattilan näyttely Vinkkelissä  | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Katri Mattila ehti olla Finlaysonin kokopäiväisenä suunnittelijana vuoteen 1986, yli 20 vuotta, minkä jälkeen hän toimi freelancerinä suunnitellen sekä painokankaita että kudottuja seinävaatteita. Moni 1990-luvun Forssassa lapsuuttaan elänyt forssalainen tuntee Katrin kuvataideopettajanaan. 

Ryijyjen suunnittelu ja valmistus säilyi sivutyönä painokangassuunnittelun rinnalla. Kun Katrilta kysyy, kumpi nyt jälkeenpäin on tuntunut tärkeämmältä, hän epäröimättä vastaa että kuosisuunnittelu. Sivutyönä syntyneisiin tyylikkäisiin ja luonnonläheisiin ryijyihin tuntuu silti ohjautuneen Katrin sisin luonto: hillityn vähäeleinen.

Näyttely esittelee Katri Mattilan painokangassuunnitelmia ja toteutuneita kankaita Forssan teollisen tekstiilin kokoelmasta, sekä hänen suunnittelemiaan seinävaatteita kaupungin ja yksityisten kokoelmista.  

Näyttelytila Vinkkeli on avoinna Forssan kaupunginkirjaston aukioloaikojen mukaisesti.

Vapaa pääsy.

Aiheeseen liittyviä juttuja