Satutädin sadut kuuluvat kaikille

Lukeminen lapselle tukee lapsen mielikuvituksen
ja kielellisten taitojen kehitystä .

Satutädin sadut kuuluvat kaikille | Lapset | Kotiseutulainen

Sadut, lorut ja yhteiset keskustelut tukevat lasten kehitystä ja kasvattavat lapsen sanavarastoa. Yhdessä lukeminen tukee positiivista suhtautumista lukemiseen ja kielellisten taitojen lisäksi lapsen taidot keskittyä kehittyvät. 

Forssan kirjaston satutäti Marita Voglojev-Skivalos on käynyt lukemassa satuja kirjastossa lapsille vuodesta 2016 lähtien.

– Minulle on lapsena luettu paljon satuja. Kirjasto on minulle tuttu paikka pienestä pitäen. Kun olin lapsena lukenut koulun kirjastosta kaikki kirjat, siirryin kaupunginkirjaston asiakkaaksi. Olen halunnut jatkaa lukemisen perinnettä omille lapsilleni ja nyt 1½-vuotiaalle tyttärenpojalleni.

Satutäti jatkaa perinnettä myös kaikille innokkaille satutunnille osallistuville, hänestä sadun kuuluvat kaikille. Kirjat satutunnille on valittu etukäteen, mutta toiveita saa esittää seuraavaksi kerraksi luettavaksi. Jokaisella on lempisatunsa ja satutädiltä lempisatua kysyttäessä hän vastaa:

– Lempisatuni on Peppi Pitkätossun seikkailut. Siinä on vasta toimelias, rohkea ja hyväsydäminen tyttö!

Satutunnin sadut kehittävät mielikuvitusta, antavat rauhallisen hetken aikuisen kanssa, sanavarasto laajenee ja lapsi oppii ongelmanratkaisutaitoja. Myös oikean ja väärän eron oivaltaminen on helpompaa. 

Mitä satutunneilla tehdään?

Satutunneilla luetaan 2–3 satua lapsimäärästä ja heidän iästään riippuen. Satutunti on tarkoitettu yli 3-vuotiaille lapsille. Satujen välissä pidetään tauko, jolloin voi askarrella, piirtää, värittää tai leikkiä kirjaston leluilla. Lopuksi luetaan loppusatu. 

Satutäti muuntelee satuja kuulijakunnan mukaan 3 – 7-vuotiaille sopiviksi. Esimerkiksi satua luettaessa selitetään sanoja tai lisätään äänitehosteita. Kirjaston satutunnilla tarinat muuttuvat kuulijakunnan mukaan, niistä keskustellaan ja lapsella on vuorovaikutussuhde aikuiseen satutätiin ja muihin kuuntelijoihin. Tunnin jälkeen on kiva lainata uusia kirjoja kotona luettavaksi. Myös kaveruussuhteita syntyy, kun tavataan lauantaisin Forssan kirjastolla.

Forssan kirjasto järjestää satutunnit kirjaston satuhuoneessa lauantaisin klo 11.00. Satutätinä on Marita Voglojev-Skivalos. Satutunnit ovat avoimia kaikille ja satuja luetaan 26.11.2022 asti. Satutuntia ei ole kirjastolla 22.10.2022 ja 5.11.2022.

Jokioisten kirjastolla on Halloween satutunti 26.10.2022 klo 17.30-18.15 kilteistä kummajaisista ja omituisista otuksista (järjestäjänä MLL Jokioisten yhdistys). 

Lisäksi Loru-Lotan Satuhetkiä voi seurata Forssa TV:ssä (forssatv.fi) lauantaisin klo 10.00, Loru-Lotan satuja voi katsoa myös jälkikäteen.

Aiheeseen liittyviä juttuja