Vettä hylkivä, sateen pitävä vai veden pitävä sade- vai kuravaate lapselle – mitä näillä on eroa?

Ero on siinä, kuinka kuivana varusteet pitävät käyttäjänsä ja mikä on tuotteen vedenpitävyysarvo eli vesipilari. Vettä hylkivän vesipilari on noin < 600mm, sateen pitävä < 1350mm ja vedenpitävä 4000mm <. Käyttäjän kuivana pitää vedenpitävät eli yli 4000 mm vedenpitävyysarvon varusteet, jonka saumat on teipattu ja vetoketjut ovat vettähylkiviä ja suojatut.

Vettä hylkivä, sateen pitävä vai veden pitävä sade- vai kuravaate lapselle - mitä näillä on eroa? | Lapset | Kotiseutulainen

Mitä eroa on sade- ja kuravaatteella? Sadevaatteet ovat vettä hylkiviä ja kuravaatteet vedenpitäviä. Kuravaatteet pitävät paremmin vettä kuin sadevaatteet.

Sade- tai kuravaatteen tuotetiedoista löytyy vedenpitävyys eli vesipilari numeroina tai esim. Reimalla pisaroina. Kun Reimalla on vähintään kaksi pisaraa tuotteessa, tuote on vedenpitävä, koska jo kahdella pisaralla merkitty tuote ylittää 4000mm vesipilarin.

Mitä muuta on hyvä ottaa huomioon?

Varusteita valitessa lapselle on  hyvä ottaa huomioon materiaali eli onko sade- tai kuravaatteessa käytetty PVC:tä vai PU:ta. PVC pehmennetään ftalaatilla, joka on ympäristölle ja lapselle haitallinen. PU eli polyuretaani on vaaraton ja yhtä vedenpitävä kuin PVC.

Saumat varusteissa voivat olla joko hitsatut tai teipatut, näistä kahdesta teipatut ovat vedenpitävämmät. Lasten vaatteiden valmistajat kuten Reima ja Polarn O. Pyre käyttävät sekä saumojen hitsausta että teippausta.

Materiaalien ja varusteiden osien kuluminen käytössä riippuu käyttäjästään ja huollosta. Housuissa tai haalarissa on hyvä olla vaihdettavat kuminauhalenkit lahkeen suussa, jotta ne voi tarvittaessa vaihtaa. Ne saattavat kulua nopeasti ja älä pese varusteita turhaan, sen sijaan pyyhi lika pois liinalla. Materiaali itsessään on jo vettä ja likaa hylkivä.

Positiivista sade- ja kuravaatteissa ja muissa ulkovaatteissa ovat heijastavat yksityiskohdat: lapsi on helpompi havaita iltojen pimetessä.

Teksti: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja