Tokio – kaunis kaupunki

10 pohjoismaisen suunnittelijan kuoseja toteutettuna perinteisellä japanilaisella Edo Sarasa –tekniikalla. Näyttely on avoinna 7.8. asti. 

Tokio – kaunis kaupunki | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Vuonna 2014 perustettu Scandinavian Pattern Collection toimii siltana japanilaisten valmistajien ja skandinaavisten muotoilijoiden välillä. Sen kumppaneina ovat Swedenstyle (Stockholm, Sweden) sekä AND FIKA (Tokyo, Japan). Meneillään olevassa projektissa nostetaan esille EDO SARASA -tekniikalla toteutettuja kuoseja kymmeneltä suunnittelijalta. Kankaista valmistetaan mm. sisustustekstiilejä ja japanilaista vaatetta kimonoa. Nyt Sacndinavian Pattern Collection tuo projektin kuoseja nähtäville Forssan museon Galleria Molettiin.

Edo Sarasa on perinteistä käsityönä tapahtuvaa kankaiden värjäystä. Perinne juontaa Edo-kaudelta (1603-1868). Sarasa, värikäskuosinen puuvillatekstiili, on nykytiedon mukaan lähtöisin Intiasta yli 3000 vuoden takaa. Intiasta sarasa levisi Persian kautta Eurooppaan ja myös länttä kohti Kiinaan sekä etelään Thaimaahaan. Japaniin sarasa saapui ”merien silkkitietä” pitkin. Edo/Tokio -tyylin kasvun sekä alueen väestönkasvun seurauksena Edo/Tokio muodostui yhdeksi sarasan tärkeimmistä valmistusalueista, vastaten kimonotekstiilien tarpeeseen. 

Edo sarasam erikoisuutena on  washi-paperin käyttö painokaavioiden materiaalina. Paperi on erittäin herkkä ja helposti väriaineen levitysvaiheessa vaurioituvaa, minkä vuoksi työ vaatii useita painokaavioita. Jokaisen kuvion tai kuosin värit kerrostetaan huolellisesti herkin siveltimen vedoin. Työ vaatii runsaasti teknistä osaamista sekä sinnikkyyttä. Lopputuloksena muodostuu syvien värien aikaansaama kolmiulotteinen vaikutelma. Edo sarasaa voidaankin kutsua elegantiksi värjäystekniikaksi. 

Koska edo sarasa vaatii korkean taitotason sekä työvoimaa, on tekniikan käyttöön haasteellista kehitää innovatiivista designia, jolla olisi mahdollisuudet myös markkinakasvuun. Toisaalta monien suosima skandinaavinen muotoilu on tunnistettu laadukkaan designin lähettilääksi sisustusmarkkinoilla.

FORSSAN MUSEO / GALLERIA MOLETTI
Wahreninkatu 12, 30100 Forssa
Avoinna: ti-pe 10-16, la-su 12-16
Vapaa pääsy

Aiheeseen liittyviä juttuja