Nuutajärven lasikylä avautuu suomalaisen lasitaiteen kulttuuri-keskuksena

Uusi nuutajärvi viettää avajaisia 18.6.2022. Suomalainen lasitaide ja muotoilu saa uuden keskuksen: Nuutajärven Lasikylässä avataan uudistettu taiteilijoiden, taideteollisten yrittäjien, kulttuurin, matkailun ja koulutuksen vahva keskittymä, joka tavoittelee myös kansainvälistä yleisöä.

Nuutajärven lasikylä avautuu suomalaisen lasitaiteen kulttuuri-keskuksena | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Nuutajärvellä lasia on valmistettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1793 eli pidempään kuin missään muualla Suomessa. Nuutajärven mainetta ovat olleet rakentamassa sellaiset taiteilijat kuin Kaj Franck, Gunnel Nyman, Kerttu Nurminen, Heikki Orvola ja Markku Salo. Oiva Toikan maailmankuulut linnut ovat nekin kotoisin Nuutajärveltä. 

Nykyisin Lasikylässä toimii 30 taiteilijaa ja yrittäjää, mm. Lasisirkuksen taiteilijat Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo. Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö osti historiallisesti ainutlaatuisen tehdaskiinteistön Fiskarsilta 2016. Täten varmistettiin lasinvalmistuksen ja lasialan opetuksen jatkuvuus paikkakunnalla. Säätiön niukkojen resurssien vuoksi kiinteistön kunnostaminen ei ole ollut mahdollista ja valmistuksen tulevaisuus kylässä on ollut jopa uhattuna. 

Joulukuussa 2021 kulttuurisäätiö myi Lasikylän kiinteistöt Olderman Oy:n omistajalle Ari Salmelle. Salmen nykyisin omistama Nuutajärven Pruuki Oy on tehnyt mittavat panostukset historiallisen miljöön infrastruktuuriin ja kiinteistöihin, mikä tarjoaa jatkossa laadukkaat ja toimivat puitteet niin Lasikylän yrittäjille, matkailijoille kuin Ammattiopisto Tavastian lasialankoulutukselle. 

– Nuutajärven lasikylä on pitkän olemassaolonsa aikana kokenut monta vaihetta. Nyt olemme jälleen todistamassa uuden aikakauden alkua. Historiallinen kiinteistö on saanut omistajan, jolla on tahto ja kyky kehittää Nuutajärveä yhdessä säätiön ja paikallisten toimijoiden kanssa. Nuutajärvi on suomalaisen lasiosaamisen historiallinen kehto. Ensi vuonna tulee 230 vuotta lasitehtaan perustamisesta ja sitä on hyvä juhlia uudistuneessa ja jatkuvasti kehittyvässä lasikylässä, kommentoi Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön puheenjohtaja Jussi Toikka Nuutajärven uutta vaihetta. 

– Nuutajärven lasikylän vanhin infrastruktuuri on 1800-luvun puolivälin aikaan rakennettua ja nykyisin Museoviraston suojeluksessa. Pyrimme käymään jokaisen rakennuksen ja rakenteen läpi perinjuurin, jotta ne kestäisivät ainakin seuraavat 50 vuotta ajan hammasta ja tuottaisivat olemuksellaan mielihyvää niin käyttäjille kuin vierailijoillekin. Ensimmäinen vaihe on saatu valmiiksi ja kesän jälkeen kunnostustyöt jatkuvat, toteaa Ari Salmi Nuutajärven Pruuki Oy:n mittavasta projektista. 

Uusi Nuutajärvi viettää avajaisia 18.6. monipuolisen ohjelman merkeissä 

Avajaispäivänä Suomen akatemiatutkija Erkka Frankberg luennoi aiheesta Lasin ihmeellinen tulevaisuus. Ohjelmassa on päivän aikana lasinpuhallusnäytöksiä, lasihuutokauppa ja Nuutajärven Galleria osuuskunnan taidelasinäyttely Lasiaika. Lasikylässä avaavat ovensa myös uudistunut Kylähotelli sekä uusi suomalaisen muotoilun ja muodin myymälä Design Makasiini, joka täydentää monipuolista myymälätarjontaa.

Avajaiset ovat lähtölaukaus Nuutajärven Lasikylän kesäsesonkiin, ja jatkossa Nuutajärven Lasikylä tarjoaa sisältöä ja ohjelmaa ympäri vuoden. 

Uuden Nuutajärven avajaiset 18.6.2022 – poimintoja ohjelmasta:

  • 12.00 Urjalan kunnanjohtaja Annu Kuusiston ja Ari Salmen avajaispuheet 
  • 13.00 Suomen akatemiatutkija Erkka Frankberg: Lasin ihmeellinen tulevaisuus -luento 
  • 14.00 Lasinkerjäilijä ja vintage-kauppias Iivari Viilomaa: Miten päädyin keräilijäksi 
  • 15.00 Lasihuutokauppa, järjestäjä Piiuska 

Näyttelyt: 

  • LASIAIKA Uuden taidelasin näyttely Lasimakasiinissa 
  • Jenni Kalsolan näyttely Puukonttorin galleriassa 
  • Lasimuseo Prykärin vitriininäyttely 

Ohjelmassa myös mm. musiikkiesityksiä ja ohjelmaa lapsille 

Pruuki bistro avoinna klo 10 – 22

Aiheeseen liittyviä juttuja