Pääsiäinen on perheen yhteistä aikaa 

Pääsiäinen on yksi kirkkovuoden merkittävimmistä juhlista seurakunnille ja seurakuntalaisille. Ypäjän seurakunnan nuorisotyönohjaaja Elina de Jongille pääsiäinen merkitsee yhteistä aikaa perheen kanssa ja hiljentymistä miettimään kristillistä sanomaa.

Pääsiäinen on perheen yhteistä aikaa  | Seurakunta | Kotiseutulainen

– Itselleni äitiyden myötä pääsiäisen merkitys on kasvanut. Lapseni on puolitoistavuotias eli vielä niin nuori, että pääsiäisen merkitys välittyy luodun tunnelman ja perheen yhteisten hetkien kautta.Taivaan Isä rakasti meitä niin paljon, että antoi ainoan poikansa meidän syntiemme tähden. Tämän takia Jeesus kuoli ristillä, että me saisimme syntimme anteeksi ja se antaa minulle lohdullisen tunteen, nuorisotyönohjaaja Elina de Jong pohtii.

Pääsiäisviikko eli hiljainen viikko alkoi palmusunnuntaina virpomisella. Pajunoksa kuvastaa palmunoksia, joita Jerusalemissa heitettiin Jeesuksen eteen, hänen ratsastaessaan aasilla.

– Ypäjällä palmusunnuntaina siunattiin pienten virpomisvitsat ja lapsille piilotettiin suklaamunia kirkkoon. Nyt myös ensimmäistä kertaa illalla oli nuortenmessu eli laulettiin veisuja.

Pääsiäisviikkoa edeltää 40 päivän paasto, joka alkaa tuhkakeskiviikkona eli laskiaisen jälkeisenä keskiviikkona. 

– Paasto on osa pääsiäistä nykyäänkin. Se on jokaiselle henkilökohtainen asia ja sitä vietetään eri tavoin. Osalle se on herkuista kieltäytymistä ja osalle lihasta eli kasvisruokavaliota. Itse mietin pääsiäisen sanomaa, nuorisotyönohjaaja Elina de Jong kertoo.

Mustaksi puettu kirkko on elämys

– Pääsiäisen merkitys on ollut ennen voimakkaampi. Nykyään moni on eronnut kirkosta ja pääsiäinen on vain pitempi loma. Pääsiäisen jumalanpalvelus etenkin kiirastorstain iltana  on vaikuttava elämys (Ypäjällä 14.4.2022 klo 18.00), kun kirkko puetaan violetista mustaan. Nuorisotyönohjaaja Elina de Jong miettii ja jatkaa:

– Nuorten kanssa keskusteltaessa, yleisin kysymys on: miksi Jeesus ei pelastanut itseään, kun hän olisi voinut tehdä niin, mutta Jeesus tiesi tarkoituksensa.

Pitkäperjantai on Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä, kirkkovuoden ainoa surujuhla ja tämän vuoksi kirkko verhotaan mustaan. Pitkäperjantain jälkeen väri vaihtuu valkoiseksi ja Elina de Jong kuvailee sen merkitystä seuraavasti:

– Valkoinen on ilon, kiitoksen, puhtauden, iänkaikkisen kirkkauden ja riemun väri.

– Kirkko on kokemus ja pääsiäinen on perheen yhteinen juhla. Toivoisin, että kotona pysähdyttäisiin miettimään pääsiäisen syvintä merkitystä.

Teksti: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja