”Meitin seurakunta 100” Forssassa

Forssan seurakunta aloitti itsenäisenä 1.5. 1922 pyristeltyään irti Tammelasta. Tehdasyhteisö oli kasvanut 1800-luvulta alkaen yhdeksi Suomen suurimmista (n. 7 500 h!) ja keräsi väkeä Forssaan. Hautausmaa, pappila ja kirkko olivat jo valmiina. Klemelä jäi Forssan puolelle ja siitä tuli monille tuttu leirikeskus aikanaan. Itsenäisen seurakunnan ensimmäinen kirkkoherra oli Albin Savola, joka oli ollut lähetystyössä Ambomaalla.

”Meitin seurakunta 100” Forssassa | Seurakunta | Kotiseutulainen

Seurakunnan juhlavuoden logo on nuorisotyönohjaaja Terhi Mannin suunnittelema:

– Sain heti idean käyttää kirkon isojen pyöröikkunoiden kuviota inspiraationa. Pyöreä toimii hyvin logon muotona. Ikkunan kuvio on myös hyvin tunnistettava, joten se tuo monille heti kirkon mieleen.

Kirkon ikkunoista avautuvat erilaiset näkymät Forssaan, toinen antaa kohti pappilan puistoa ja keskustaa, ja toinen sitten taas kohti asuinaluetta. Ne ovat ikkunoita elämään. Ikkunoista tulvii valoa sisään kirkkoon ja värilasista heijastuvat värit leikkivät kirkon erilaisilla pinnoilla.

Voisi ajatella, että ne ovat myös ikkunoita ikuisuuteen, koska molemmista ikkunoista näkyy taivasta. Pyöreä muoto on ikuisuuden symboli. 

Seurakunnan juhlavuosi näkyy eri tavoin vuoden aikana. Vappuna 1.5. piispa Matti Repo vierailee Forssassa ja on mukana messussa ja vapputapahtumassa seurakuntatalolla.

Aiheeseen liittyviä juttuja