Humppilan kirkko 100 vuotta

Humppilan kirkko täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Kirkon valmistumista juhlittiin toukokuussa 1922 ja satavuotisjuhlia vietetään sunnuntaina 29.5.2022 klo 10 Humppilan kirkossa. Juhlamessuun tulee saarnaamaan Tampereen piispa Matti Repo.

Humppilan kirkko 100 vuotta | Seurakunta | Kotiseutulainen

Kirkon rakentaminen oli Humppilalle erittäin suuri voimanponnistus sata vuotta sitten. Edellinen puukirkko paloi uudenvuodenpäivänä 1917. Maassa oli tuolloin kaikesta pulaa, mutta seurakunta ei luovuttanut puutteen edessä. Se sai kirkkoarkkitehti Josef Stenbäckiltä valmiin kirkon piirustukset, joita sitten käytettiin Humppilassa. Samoja pohjapiirustuksia on käytetty Terijoen kirkon rakentamiseen karjalan kannaksella. 

Kirkko vaikuttaa ulospäin varsin pieneltä, mutta sen sisään mahtuu yli 600 henkeä. Kirkon näyttävimpiä sisutuselementtejä ovat isot kattokruunut ja suuret lasimaalaukset. Vuonna 2013 kirkko sai alkuperäisen asunsa takaisin, kun sen takaseinältä poistettiin Humppilan lasin lahjoittamat lasitiilet. 

Kirkko on kuluneen sata vuotta ollut humppilalaisille läheinen ja rakas. Lukemattomat pääsiäis-, joulu- ja koulukirkot on pidetty sen seinien sisällä kuten myös vihki- ja siunaustilaisuudet. Edelleen kirkko kokoaa seurakuntalaisia moneen yhteiseen juhlaan. Siksi toivon, että mahdollisimman moni humppilalainen pääsee osallistumaan kirkon 100-vuotisjuhlaan toukokuun lopussa. 

Ilkka Wiio, kirkkoherra

Aiheeseen liittyviä juttuja