Loimaan seurakunta on ollut aktiivinen korona-aikana
Vaikka korona-aikana Loimaan seurakunta ei fyysisesti tavoita paljoa seurakuntalaisia, heihin on pidetty yhteyttä lähinnä puhelimitse ja myös kirjein. Kotikäyntejä seurakunnat työntekijät eivät saa tehdä.
Loimaan seurakunnan kirkkoherra Riku Laukkanen ja johtava diakoni Sirpa Laaksonen sanovat, että tiistaisin kirkon pihalla jaetaan ruokakasseja. Jos hakijoina on maskittomia, maskin saa seurakunnalta.
− Yli 80-vuotiaille on soitettu. On käyty pitkiä ja antoisia keskusteluja. Vaikka aivan kaikkia emme ole tavoittaneet, yli tuhat puhelua on soitettu viime vuoden kevään jälkeen, johtava diakoni Sirpa Laaksonen sanoo.
Seurakunnan yhteydenottoihin on suhtauduttu positiivisesti. Nopeasti puhelimessa on kulunut puoli tuntia. On puhuttu lapsenlapsista sota-aikaan ja paljon muustakin.
− Tätä en ole ennen kertonut kenellekään diakonit kuulevat joskus. Ihmiset tietävät, että seurakunnalla on vaitiolovelvollisuus, kirkkoherra Riku Laukkanen lisää.
Laaksonen sanoo, että jossain puheluissa ihmiset ovat avautuneet erittäin herkistäkin asioista ensimmäistä kertaa. Tämä on varmasti huojentanut mieltä.
Rajoitukset on ymmärretty
Laukkanen kiittää myös sitä, että seurakuntalaiset ovat ymmärtäneet Lounais-Suomen aluehallintoviraston antamat rajoitukset oli sitten kyse siunaus- tai kastetilaisuudesta. Molempiin saa osallistua kymmenen henkeä ja maskin pitäminen on hyväksytty ja turvaetäisyydet. Tilaisuuksissa samassa taloudessa asuvat saavat olla lähellä toisiaan.
Korona-aikana kastetilaisuuksia ei ole voitu pitää kodeissa vaan kaikki ovat olleet kirkoissa.
− Rukouksilla ei ajeta koronaa pois. Se on kuin konemainen virus, joka lisääntyy mekaanisesti. Nyt ovat tulleet helpommin tarttuvat muunnokset, kirkkoherra sanoo ja korostaa kirkon vastuuta.
Laukkanen sanoo, että viime keväänä luulimme, että syksyllä korona on voitettu, mutta toisin on käynyt ja tautitilanne pahentunut.
Ruoka-avun tarve on lisääntynyt
Viime keväänä ja kesällä yli 70-vuotiaille vietiin kotiin ruokakasseja, kun heidän ikäisten kehotettiin välttämään kaupassa käyntiä.
− Nyt ruokakasseja jaetaan ulkona turvavälit huomioiden ja maski on oltava. Olemme iloisia, että eri yritykset ja yksityisetkin ovat tukeneet taloudellisesti toimintaamme, Laaksonen sanoo.
Loimaan AKR:sta on saatu pakettiauto ja polttoaine kaupasta saadun ruuan hakemiseen. Kuljettajana on ollut seurakunnan vapaaehtoinen.
Tiistaisin ruokakasseja käy hakemassa noin 30 ja määrä on kasvussa.
− Seurakunnassa diakoniatyössä on nelisenkymmentä vapaaehtoisia. Korona-aikana he ovat muun muassa leiponeet pullaa tai keittäneet hernekeittoa. Niitä on jaettu vähävaraisille ruokakasseissa.
Yhteydenotot ovat lisääntyneet
Ihmisten taloudelliset vaikeudet ovat lisääntyneet korona-aikana. Yhteydenottoja diakoniaan on tullut tämän vuoksi entistä enemmän.
− Pyrimme ratkaisemaan asiakkaiden ongelmia yhdessä heidän kansssaan. Aina emme pysty auttamaan taloudellisesti. Seurakunnan avustuksilla voidaan ostaa ruokaa kaupasta. Muu taloudellinen apu haetaan Kelasta tai sosiaalitoimesta, Laaksonen selventää.
Tosin seurakuntalaiset eivät kovin herkästi soita ja empivät aikansa ennen kuin ottavat yhteyttä.
Rippileirejä ei voida pitää
Lasten- ja perhekerhot toimivat normaalisti. Pyhäkoulu toimii kirjepyhäkouluna. Pyhäkoululaisille lähetetään kahdeksan kertaa vuodessa kirje, jossa on jokin tarina ja tehtäviä.
Rippikouluryhmiä on kuusi, mutta leirejä ei voitu pitää viime vuonna eikä tänäkään vuonna. Ennen joulua sururyhmä kokoontui viisi kertaa.
Kaikkia lähetys- ja raamattupiirejä ei pidetä niin kuin ennen. Päiväpiirien eläkeläisiin on pidetty yhteyttä kerhokirjein, joisssa on ollut hartauden lisäksi jotakin pientä aivojumppaa, esimerkiksi ristikkoja ja tietokilpailuja.
Perinteisesti diakonian vapaaehtoisille on järjestetty päivän retki lähiseutujen kaupunkeihin. Viime kesänä sitä ei voitu järjestää. Sen sijaan vapaaehtoiset saivat aterialipun paikalliseen ravintolaan. Ystävänpäiväkortti lähetettiin helmikuussa.
Kuusi kerrallaan pääsee ehtoolliselle
Pääsiäsen aikaan seurakunnassa on ollut paljon tapahtumia, mutta tänä pääsiäisenä ei niitä voida järjestää entiseen malliin. Erityisesti kiirastorstain ehtoollisuushartaus on ollut suosittu.
Ehtoollishartauksia on eri kirkoissa, mutta kerralla ehtoolliselle saa tulla kuusi turvaetäisyyksin ja maski on oltava. Seuraavat ehtoolliselle tulijat ohjataan kirkon takaosaan turvaetäisyyksin.
Jumalanpalveluksia on totuttu striimaamaan ja lisäksi niitä voi kuunnella Järviradiossa, jonka taajuus on 92,8 Mhz.
Seurakunnan työntekijät tekevät etätöitä mahdollisuuksien mukaan.Seurakuntapalveluissa on vuorotellen toinen virkailija.
Seurakuntapalveluiden virasto on avoinna maanantaina ja tiistaina sekä torstaina ja perjantaina kello 9 – 13.
Kirkkoherra Riku Laukkanen ja johtava diakoni Sirpa Laaksonen toivovat, että seurakuntalaiset ottaisivat rohkeasti yhteyttä ja soittaisivat diakoneille ja papeille, joiden puhelinnumerot ovat aina kirkollisissa ilmoituksissa.
− Soittamista jotenkin arastellaan. Mutta kun tarvitset henkilön, jonka kanssa puhua, kannattaa soittaa. Me olemme juuri seurakuntalaisia varten ja haluamme auttaa tässä poikkeuksellisessa ajassa, Laukkanen ja Laaksonen tähdentävät.
Pääsiäisen tapahtumat Loimaan seurakunnassa
Ke 31.3. klo 19-20 Ahti-illan lyhyt ehtoollisuushartaus Alastaron kirkossa. Kirkkoon sisälle ja ehtoolliselle 6 henkilöä kerrallaan turvaetäisyyksin ja vahva maskisuositus.
To 1.4. klo 19-20 Kiirastorstain ehtoollishartaus Kanta-Loimaan ja Virttaan kirkoissa. Kirkkoon sisälle ja ehtoolliselle 6 henkilöä kerrallaan turvaetäisyyksin ja vahva maskisuositus.
Pe 2.4. klo 10 Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus striimataan Kanta-Loimaan kirkosta ilman seurakunnan läsnäoloa.
Su 4.4. klo 10 Pääsiäissunnuntain sanajumalanpalvelus Kaupunginkirkosta radioidaan ilman seurakunnan läsnäoloa. Järviradio 92,8Mhz.
Ma 5.4 klo 10 2. pääsiäispäivän Lasten pääsiäiskirkko striimataan Kanta-Loimaan seurakuntatalosta ilman seurakunnan läsnäoloa.
Teksti ja kuva: Sari Keskitalo