Hetkeksi hiljene maa

Jouluaiheinen, rauhoittava ja kepeyttävä tanssimeditaatio ”Hetkeksi hiljene maa” pidetään Forssan seurakuntatalossa la 4.12. klo 10-12 sekä ma 20.12. klo 10-12. Voit tulla molempiin tai vain toiseen. Tarvitset mukavat vaatteet. Tanssimeditaatiot ohjaa pyhän tanssin ohjaaja, Outi Aro-Heinilä, puh. 040-6647642.

Mitä Pyhä tanssi ja tanssimeditaatio on? 

Pyhä tanssi on tarkoitettu tuomaan rauhan ja läsnäolon kokemus osallistujille. Se ei ole välttämättä esittävää tanssia, vaan henkilö- tai ryhmäkohtaista kehollista mietiskelyä. Pyhässä tanssissa tanssi ja rukous ovat kietoutuneet toisiinsa. Kaikista kristillisistä tanssimuodoista erityisesti pyhän tanssin ajatellaan olevan rukousmeditaatiota. Sielu, henki ja ruumis ovat yksi ja erottamaton, kehollinen kokonaisuus. Pyhän tanssin voima on tunnelmassa ja helppojen liikkeiden toiston määrässä.

Pyhä tanssi on vakiinnuttanut asemansa useissa Euroopan maissa ja myös sen ulkopuolella. Tanssista käytetään vaihtelevasti nimityksiä pyhä tanssi, eheyttävä tanssi, tanssimeditaatio, ylistystanssi, kehorukous, liturginen tanssi, hengellinen tanssi, hengellinen liike, meditatiivinen tanssi, rukousmeditaatio tai Godfulness. Pyhän tanssin ryhmiä toimii kirkkojen yhteydessä sekä niiden ulkopuolella nimenomaan eheyttävän tanssin nimellä, esimerkiksi terapiatyössä.

Suomessa toimii tällä hetkellä ainakin yksi ammattimainen kristillisen tanssin ryhmä, Xaris Finland. Tämän lisäksi on kristillisiä tanssikouluja ja harrastustoimintaa. Meditatiivisen pyhän tanssin ry kouluttaa pyhän tanssin ohjaajia. Kristillisen tanssin yhdistys Kristanssi ry järjestää myös koulutusta sekä ylläpitää nettisivustoa, jossa on mahdollista osallistua mm. rukousmeditaatioon tai online -ohjaajakoulutukseen.

Pyhän tanssin merkitys

Pyhän tanssin lähtökohtana on kehorukous, jossa on mahdollisuus kokea yhteys omaan sisimpäänsä ja muihin tanssijoihin. Pyhään tanssiin liittyy parantava ja hengellinen ulottuvuus, jolla voi olla terapeuttinen vaikutus. Koska tanssia voi silloinkin, kun sanoja ei ole tai sanat eivät enää riitä, pyhä tanssi sopii myös ekumeenisen yhteyden kokemiseen ja luomiseen.

Teksti: Outi Aro-Heinilä

Aiheeseen liittyviä juttuja