Lumoavat laitumet Sarassa

Suomen maatalousmuseo Sarassa 18.2. avautuva Lumoavat laitumet -näyttely vie museovieraan luonnonlaidunten keskelle. Kuivat kedot, tuoreet ja kosteat niityt sekä hakamaat ja metsälaitumet ovat uhanlalaisia elinympäristöjä. Ne ovat myös satojen kasvi-, hyönteis- ja sienilajien koti. Joukossa on kymmeniä uhanalaisia tai harvinaisia lajeja.

Lumoavat laitumet Sarassa | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Samalla kun näyttely avaa luonnon monimuotoisuuden merkitystä maatalousympäristöissä, tutustuttaa se kävijän maisematyöntekijöihin – niin eläimiin kuin ihmisiin – ja laiduntamisen historiaan.

– Käsitteet kuten ”perinnebiotoopit” ja ”monimuotoisuus” saavat näyttelyssä lihaa luittensa ympärille. Ja totta kai näyttelyssä pääsee myös bongaamaan ötököitä, testaamaan omaa kasvituntemustaan ja istahtamaan keskelle lampaiden laiduntamaa luonnonlaidunta, näyttelystä vastaava amanuenssi Iina Wahlström kertoo.

Lumoavat laitumet -näyttely katsoo myös tulevaan. Kysyimme muun muassa runoilija Heli Laaksoselta, ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karilta ja loimaalaisilta nuorilta heidän maatalouteen, kulttuurimaisemaan, luonnonlaitumiin ja monimuotoisuuteen liittyviä tulevaisuusnäkemyksiään. Näihin voi tutustua kurkistamalla näyttelyn ”tulevaisuuslaatikoihin”.

Näyttelyä on tehty yhteistyössä ProAgria Etelä-Suomi ry:n Lumolaidun verkosto -hankkeen kanssa. Hankkeessa on tutkittu tilakohtaisesti laiduntamisen merkitystä luonnon monimuotoisuudelle ja siinä kehitetään tutkimustiedon perusteella alueiden hoitoa. Lumoavat laitumet -näyttelyssä ääneen pääsevät myös hankkeessa mukana olleet maanviljelijät.

Tervetuloa luonnonlaitumille!

Lumoavat laitumet – Laidunnus monimuotoisuuden ylläpitäjänä -näyttely Suomen maatalousmuseo Saran vaihtuvien näyttelyiden tilassa 18.2.2022–9.1.2023. Näyttelyn avajaisia voi seurata suoratoistona 17.2. klo 18 alkaen museon YouTube-kanavalla.

Aiheeseen liittyviä juttuja