Oppirahat

Ristiriitainen sanapari Oppi ja Rahat.

Oppirahat | Kolumnit | Kotiseutulainen

Oppi tuo mieleeni kokemuksen, koulut, opiskelun, yritykset ja erehdykset. Raha tuo mieleeni ansiot, menetykset, tulot ja menot. Kaikki ovat samaa mieltä: ”koulutuksesta ei saa vähentää” ja kuitenkin, aikuiskoulutustuki, Wahren opiston tunnit, julkisen sektorin tuki jne.

Kuka maksaa oppirahat?

Me maksamme, jokainen meistä. Monet aidosti omasta kukkarostaan, osa veroina tai puutteellisen osaamisen kautta. Jokaisella on oikeus oppia. Jonkun on pakko, jotta saa särvintä leivän päälle, toisen siksi, että on pelko menettää työ. Oppiminen ryhmässä, yhdessä toisten kanssa on ilo, joillekin oppiminen on itsensä tehostamisen ja näytön paikka. Onnellisia ovat ne, jotka saavat oppia toteuttaakseen itseään ja omia haaveitaan.

Usein oppirahat liitetään epäonnistumisiin: ”kyllä sai maksaa kalliisti”. On toisenlaisiakin kommentteja: Kuulin kerran esimiehen toteavan ison vahingon jälkeen: ”hyvä, tämä oli paras kurssi, jonka voit käydä”.

Yliopisto-opiskelu maassamme on etuoikeus, jollaisesta monissa maissa voi vain uneksia. Vaikka kustannuksia toki syntyy asumisesta ja elämisestä, on Suomessa mahdollisuus opiskella ilmaiseksi. Opintotuki ja opintolainajärjestelyt ovat kansainvälisestikin vertailtuna meillä hyvällä mallilla.

On oikein ja kohtuullista, että oppimisesta pitää myös maksaa. Lukukausimaksut, kurssimaksut ja erilaiset materiaalikulumaksut ovat oikeudenmukaisia. Avoimen yliopiston kautta voi nykyään opiskella kohtuullista korvausta vastaan väyläopinnoissa kandidaattitasolle saakka.

Pitää miehen tiellä

Itse listasin omaa oppimistani hiukan sarkastisesti ja hymyssä suin: ”Onhan sitä tullut käytyä pyhäkoulua, kansakoulua, ajokoulua, oppikoulua, kauppaopistoa, sairaanhoito-opistoa ja Wahren-opistoa.” Kesäyliopisto toimii talvellakin ja tarjoaa mahdollisuuden aina tutkintoon saakka. Näin eläkeläisenä ajattelen, että koulunkäynti muodossa tai toisessa pitää miehen tiellä, niin kuin ruisleipäkin. Suosittelen lämpimästi – omasta kokemuksestani esim. Wahren-opiston kansallispukuryhmää ja yhteiskunnallista miesten piiriä. Molemmat ovat antaneet sekä iloa että hyötyä.

Erinomaiset mahdollisuudet

Paikalliset oppimisen mahdollisuudet ovat erinomaiset. Kuvataiteen perus- ja aineopinnot toteutettiin Hämeen kesäyliopiston toimesta Forssassa 2019-2022. Hämeen kesäyliopisto tarjoaa erinomaisia vaihtoehtoja, mm. kirjoittamisen perus- ja aineopinnot. Turun kesäyliopiston tarjonnassa on mm. palvelumuotoilun perusopinnot. Näitä kaikkia voin lämpimästi suositella. Ja Wahrenia totta kai!

Siispä kursseilla tavataan!

Ja lopuksi toivomus seutukunnan päättäjille ja vaikuttajille: ”Muistakaa, että oppirahoista säästäminen tulee kalliiksi” Osaamiseen panostaminen on aina hyvä investointi

Antti Niemi

Aiheeseen liittyviä juttuja