Minä, Jerusalem ja seutuyhteistyö

Äkkiseltään otsikon sanoille ei löydy yhteistä nimittäjää, mutta todellisuus on toisenlainen.

Vietin varhaislapsuuteni ennen kouluun menoani Jerusalemin pihapiirissä. Itse asuin Nasaretissa pihapiirin toisella laidalla. Jerusalem oli iso, kaksikerroksinen, useamman perheen hirsirakennus, missä aikoinaan toimi Jokioisten Verkatehtaan kutomo, jossa muuan A.W. Wahren aloitteli tekstiililiiketoimintaansa. Riitaannuttuaan vuokranantajansa kanssa hän hakeutui Loimijoen yläjuoksulle Kuhalankosken partaalle – tunnetuin seurauksin.

Jerusalemin miljöö, johon myös kuuluivat kappeeraiteinen rautatie ja Loimijoen yli johtanut rautatiesilta, on kokonaisuudessaan purettu. Alueen omistajana on ollut Jokioisten Kartanot.

Nyt Jokioisten Kartanoiden kiinteistöjä hallinnoi Senaatti Kiinteistöt, ja on aloittanut niiden myynnin valmistelun. Meitä lounaishämäläisiä kiinnostaa mikä on Kartanoiden päärakennuksen ja sen ympäristön kohtalo.

Nyt on Lounais-Hämeen kuntien työrukkasella, seutuneuvostolla, näytön paikka. Seutuneuvoston pitäisi valmistella ehdotus siitä, millaiseksi po. alue muodostuu. Käsissämme on alue, jonka mahdollisuuksia ei nyt pidä hukata. Kartanosta on tehtävä alueemme vetovoimatekijä. Mallia voisi ottaa pienestä Fiskarsista, joka koostaan huolimatta on onnistunut rakentamaan alueesta elinvoimaisen.

Alueen voisi rakentaa elintarviketalouden teeman ympärille. Kiinteistöihin voisi perustaa omat myymälät vilja-, maitotalous- ja lihatuotteille, joissa paikallisten tuottajien tuotteita myytäisiin toimialoittain yhteisesti. Voisiko LUKEn ja Borealiksen saada perustamaan näyttelytila, jossa kansankielellä kerrotaan tutkimuksesta ja jalostuksesta. Olisiko mahdollista Wendlan yhteyteen perustaa taimimyymälä perinnekasveille? Vanhan tallirakennuksen voisi palauttaa ratsutalliksi. 

Voisiko Kartanot toimia Lounais-Hämeen matkailun keskuksena, josta koorninoidusti johdettaisiin alueemme matkailua? 

Nyt pitäisi kaikki aiheesta kiinnostuneet koota yhteen ja miettiä millaiseksi haluamme Jokioisten Kartanoiden kehittyvän. Pitäisi koota sellainen yhteenliittymä, joka voisi lunastaa alueen ja rakentaa siitä toimiva kokonaisuus. Tähän tarvitaan rahaa ja yksi lottovoitto ei siihen riitä. Nyt on keskustelun ja vaikuttamisen aika.

Ottaako seutuneuvosto haasteen vastaan?

Seppo Vuorio

Aiheeseen liittyviä juttuja