Päivystyspalveluita ei saa keskittää liikaa

Palveluiden järjestämisessä pitää lähtökohtana olla se, että riittävät palvelut ovat saatavilla väestön perustarpeiden takaamiseksi. Ei ole mielekästä vain poliittisten näkemyksen vuoksi keskittää kaikkia palveluita.

Päivystyspalveluita ei saa keskittää liikaa | Vaalit | Kotiseutulainen

Pitää huomioida kaikki tekijät, jotka vaikuttavat palveluiden tarpeeseen, mm. etäisyydet ja väestörakenne -ei pelkästään tarve/ käyttö.Ajatellaan, että suuri yksikkö toimii paremmin. Näin ei useinkaan ole, mikäli yksikkö muuttuu liian suureksi. Terveydenhuollossa tämä johtaa siihen, että joustavuus esimerkiksi kysyntäpiikissä häviää tai palveluiden ihmisläheisyys unohtuu.

Osaoptimointi on yksi yhteiskuntamme kipukohdista. Aina pitäisi arvioida yhteiskunnallinen kokonaisvaikutus. Vaikka tavoite olisi kuinka hyvä ja kannatettava, niin aina pitää pohtia seurannaisvaikutukset muuhun palvelutuotantoon. Usein näitä supistuksia perustellaan rahan säästämisellä. Ei huomioida, että säästäminen esimerkiksi alueellisen sairaalan toiminnoista johtaa lisääntyneisiin taksikyyteihin ja ensihoitopalveluiden tarpeeseen ja se syö jopa rahalliset säästöt, mutta huonontaa palveluiden saatavuutta – pysyvästi.

SOTE-palveluiden parikymmentä vuotta kestänyt keskittäminen ja vähentäminen riittää. Olen päivystyksen ylilääkärinä nähnyt nykyjärjestelmän ongelmat. Vuodeosastopaikat eivät riitä ja sairaalat ruuhkautuvat. Myös Forssan seutukunnalla pitää jatkossakin olla oma toimiva päivystys ja lähisairaalan palvelut.

Harri Pikkarainen, akuuttilääketieteen ylilääkäri

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas, Hämeen vaalipiiri

Aiheeseen liittyviä juttuja