Mielenterveyskriisi on ratkaistava – talous kiittää!

Luvut puhuvat puolestaan. Vähintään joka viides suomalainen kärsii jostakin mielenterveyden häiriöstä vuoden aikana. Mielenterveyssyyt ovat…

Mielenterveyskriisi on ratkaistava – talous kiittää! | Vaalit | Kotiseutulainen

Luvut puhuvat puolestaan. Vähintään joka viides suomalainen kärsii jostakin mielenterveyden häiriöstä vuoden aikana. Mielenterveyssyyt ovat suurin työkyvyttömyyseläkkeen aiheuttaja. Korona on lisännyt erityisesti nuorten ahdistus- ja masennusoireita entisestään. Lisäksi eriarvoisuus on suurta: maksukykyiset pääsevät hoitoon ”ohituskaistaa”, samalla kun muut odottavat jonoissa.

Mielenterveyskriisin hoitaminen olisi parasta talouspolitiikkaa. Mielenterveyden häiriöiden kustannuksiksi Suomessa on arvioitu 11 miljardia vuodessa, mikä ylittää mm. Suomen vuosittaisen velkaantumisen tason. Jokainen mielenterveyteen investoitu euro tuo noin neljän euron paluuhyödyn. Taloudessakin on osattava katsoa omaa nenänvartta ja kuluvaa kvartaalia pidemmälle, ja uskallettava investoida hyvinvointiin ja mielenterveyteen!

Suomeen tarvitaan terapiatakuu, ja riittävät resurssit sen toteuttamiseen. Eli taattu pääsy lyhytpsykoterapiaan tai muun psykososiaalisen hoidon piiriin omaan terveyskeskukseen kuukauden sisällä. Lisäksi psykiatrian ja kuntoutuspsykoterapian resursseja tulee vahvistaa. Tarvitsemme myös mielenterveyden ammattilaisten koulutuspaikkojen lisäämistä ja psykoterapiakoulutuksen muuttamista maksuttomaksi.

Jonotuksen ajan on oltava ohi!

Aapo Reima

Kansanedustajaehdokas, Kanta-Hämeen aluevaltuutettu (vas.)

Aiheeseen liittyviä juttuja