Jokioisten Kokoomus juhli 100 toiminnan vuotta

Jokioisten Kokoomuksen paikallisyhdistyksen 100-vuotisjuhlaa vietettiin juhlavissa tunnelmissa.

Jokioisten Kokoomus juhli 100 toiminnan vuotta | Merkkipäivä | Kotiseutulainen

Kansanedustajat Timo Heinonen ja Sanni Grahn-Laasonen (kuvassa oikealla) jakoivat Jokioisten Kokoomuksen 100-vuotisjuhlassa ansiomerkkejä. Kuvassa vasemmalta Sari Kortepohja, Jaana Paasikangas, Erja Liuski ja Marjaleena Örn. 

Juhlaan toi videotervehdyksensä Kokoomuksen puoluejohtaja Petteri Orpo. Juhlapuheen piti kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen. Martti Esala piti Jokioisten kokoomusyhdistyksen poliittisen katsauksen liittyen yhdistyksen satavuotiseen historiaan. Juhlan päätöspuheen piti kansanedustaja Timo Heinonen.

Ansiomerkkejä vuosien työstä

Kansallisen Kokoomuksen Leijonamerkkejä myönnetään tunnustuksena niille jäsenille, jotka ovat erityisen aktiivisesti, ansiokkaasti ja pitkään osallistuneet järjestötoimintaan. 

Juhlassa ansiomerkin saivat: Kultainen leijona: Veli Pekka Ekholm, Marjaleena Örn. Valkoinen leijona: Erja Liuski, Jukka Pesola. Sininen leijona: Kari  Allén, Maarit Kaari, Jussi Tiensuu. Vihreä leijona: Sari Kortepohja, Jaakko Leskinen, Jaana Paasikangas, Asmo Porma.

Jokioisten Kokoomus juhli 100 toiminnan vuotta | Merkkipäivä | Kotiseutulainen
Hallitus 2022. Hallituksen jäsenet vasemmalta: Martti Esala, Erja Liuski, Jaana Paasikangas, Jussi Tiensuu, Kari Järvinen koolla ennen juhlia, talkoiden merkeissä. Kuvasta puuttuvat Jyrki Ahlgrén, Sari Kortepohja, Asmo Porma ja Jukka Pesola. 

100-vuotias ja  edelleen aktiivinen                    

Jokioisten Kokoomuksen 100-vuotisjuhla siirtyi useampaan otteeseen koronan vuoksi. Mikä sitten pitää 100-vuotiaan yhdistyksen yhä hengissä? Mikä saa ihmiset osallistumaan ja tekemään talkoilla mittavasti töitä?

− Parasta ovat monet tilaisuudet, ihmisten tapaamiset. Se, että saa keskustella ihmisten kanssa ja vaihtaa ajatuksia paikallisista ja yleisemmistäkin asioista, kertoo yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Jussi Tiensuu. Hallituksen jäsen Jaana Paasikangas nauttii vaalien aikaan jännityksestä, ponnistelusta parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

− Kaikki ne asiat, joista silloin keskustellaan, koskevat meitä kaikkia. Kunnallisvaalit ovat monelle ne tärkeimmät, samoin aluevaalit. Valitut päättäjät ovat tärkeässä asemassa.

Porukka imaisi mukaansa

Kari Järvinen toimi yhdistyksen puheenjohtajana seitsemän vuotta ja istuu yhä hallituksessa. Hän muistelee mukaantuloaan.

− Lähdin katsomaan ja kyllä se porukka imaisi totaalisesti mukaansa. Seuraavana vuonna olin jo hallituksessa, sitä seuraavana puheenjohtajana ja pian jo puoluevaltuuston jäsenenä. Oli niin innostavaa, kun voitimme piirin järjestöaktiivisuuskisan neljä kertaa peräkkäin – sitten se kilpailu muuten lopetettiinkin.

Toiminnan vuodet ovat sisältäneet monenlaisia kokemuksia. On myyty hevosenlantaa ämpäreittäin torin laidalla ja istuttu monen monet kokoukset ja tehty tärkeitä päätöksiä. Ja kaikkea siltä väliltä. Paistettu makkaraa ja lettuja, otettu kantaa, kerätty varoja toimintaan ja luotu merkittäviä yhteistyöverkostoja.

− Lounais-Hämeen kokoomusyhdistysten yhteistoiminnan käynnistäminen on ollut merkittävä saavutus. Sen kapulan puheenjohtajat ovat aina siirtäneet eteenpäin ja olleet tässä yhteistyössä aktiivisia, kertoo toiminnassa merkittävän työn tehnyt Kari Järvinen.

Myös kuntasektorilla on tehty aktiivista työtä ja monet aloitteet ovat johtaneet konkreettisiin toimenpiteisiin. Yksi näkyvimmistä on Jokioisten kuntoportaat.

Jokioisten Kokoomus juhli 100 toiminnan vuotta | Merkkipäivä | Kotiseutulainen
Juhlassa korkeatasoisista ja tunteellisista musiikkiesityksistä vastasi pianotaiteilija Ottiilia Kutila ja juhlan juonsi rauhallisella ja hallitulla tyylillään Sari Kortepohja.

Työ ei aina näy eikä kuulu

− Kaikki työ yhdistyksessä, kunnan hallintoelimissä tai seurakunnan hallinnossa ei näy ulospäin, kertoo Jaana Paasikangas. Mutta se on mielekästä, ihmisten parhaaksi tehtävää työtä, Paasikangas jatkaa.

− Se on toiminnan ydintä, sanoo Jussi Tiensuu. Hän kutsuu toimintaan mukaan nuoria, jotta yhdistyksen toiminta jatkuisi vielä toisetkin 100 vuotta.

Jokioisten Kokoomuksen jäsenmäärä pyörii 30 paikkeilla. Jäsenten keski-ikä nousee helposti lähemmäs 70.
− Saimme yhden nuoren, innostuneen jäsenen ja keski-ikä laski heti muutamalla vuodella, kertoo Jussi Tiensuu innostuneena. Hän luottaa siihen, että yksi vetää mukaansa toisen ja toinen kolmannen.
− Innostuneet ihmiset, innostavaa toimintaa – sen kautta uskotaan toiminnan jatkuvan.

− Yhdessä asioihin vaikuttaminen on palkitsevaa. Yksin ei paljoa voi, mutta yhdessä voimme vaikuttaa kotikuntamme parhaaksi, painottavat Jussi Tiensuu, Kari Järvinen ja Jaana Paasikangas.