Uimavalvoja valvoo koko kesän rannalla

Saaren kansanpuistossa uimavalvojien Santra Koivulan ja Santeri Leikkolan päivä alkaa klo 10 valvonta-alueen merkitsemisellä lipuilla ja tarkastamalla, että rannalla ei ole muun muassa lasinsiruja. Uimavalvojat ovat rannalla joka päivä säällä kuin säällä 1.6-15.8.2022 klo 18.30 asti.

Uimavalvoja valvoo koko kesän rannalla | Kesä | Kotiseutulainen

– Olen ollut aikaisemmin kaupassa töissä ja halusin kokeilla jotakin erilaista ja vastuullista. Pidän siitä, että uimavalvojantyö on asiakaspalvelua ja ihmisten kanssa olemista. Hain lääketiedettä opiskelemaan ja odotan nyt tuloksia. Haluan auttaa ihmisiä ja pidän pelastamisesta, Santra Koivula (20 v.) vastaa kysyttäessä, mikä innosti heitä hakemaan uimavalvojaksi 

– Olen lapsesta asti viettänyt kesiä tällä seudulla ja täällä on äidin sukua. En ole täältä kotoisin, asun täällä isovanhempieni luona. Opiskelen tällä hetkellä Jyväskylässä liikunnanopettajaksi ja tämä on osa tulevaa ammattiani. Olen aikaisempina kesinä tehnyt töitä ulkona seikkailupuistossa, olen ohjannut ryhmiä, hyvällä säällä ulkona on mukava tehdä töitä, Santeri Leikkola (24 v.) kommentoi.

Mitä uimavalvojalta vaaditaan?

Santra Koivulan mukaan uimavalvojan tulee osata ennakoida vaaratilanteet, osata käyttää ja huoltaa pelastusvälineitä, kyetä sukeltamaan viiden metrin syvyyteen ja olla hyvät uimataidot ja kunto. Etuna on, että on helposti lähestyttävä, puuttuu asioihin ajoissa, hyvät kommunikointitaidot ja tuntee rannan ja rannan käyttäjät.

– Työ on valvontaa ja tärkeää on olla valmiudessa toimia. Tulee osata puuttua asioihin ajoissa ja ennaltaehkäistä. Uimavalvojalta vaaditaan kärsivällisyyttä, Santeri Leikkola kuvailee uimavalvojan työtä. 

– Työssä sukelletaan myös tavaroita vedestä. Uimavalvojat toivovat, että rannalla kävijät tulevat pyytämään apua sitä tarvitessaan.

Uimavalvojilla on ensiapulaukku, pelastusvälineet ja SUP-lauta apunaan. Uimavalvojat ovat käyneet Helsingissä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n hengenpelastajakurssin.

 – En ole kilpauimari, mutta urheilen ja uin aktiivisesti. Kurssi oli ehdoton ja tarpeellinen. Kurssi antoi taidot pelastamiseen ja lisäksi uusia tuttavuuksia valtakunnallisesti ja verkoston keskustella alan asioista Santra Koivula kertoo.

– Osana opintojani on paljon uintia ja pelastusharjoituksia. Harrastan paljon liikuntaa kuten lenkkeilyä, kiipeilyä ja uintia. Minä halusin siitä huolimatta osallistua kurssille, se oli erittäin hyödyllinen, Santeri Leikkola toteaa.

Tunnista vaaratilanteet

Vaaratilanteita syntyy etenkin hyppytornilla ja ihmisille, jotka ovat nauttineet alkoholia. Järjestyslain mukaan uimarannoilla ei saa juoda alkoholia niin, että on häiriöksi paikalle ja muille alueella olijoille. Se on rangaistavissa rikesakolla.

Haasteena uimavalvojille on myös että ihmiset yliarvioivat omat uimataitonsa ja lähtevät uimaan liian kauaksi rannalta. Vaaratilanteita syntyy myös, kun vanhemmat keskittyvät puhelimeensa eivätkä valvo lapsiaan. Jos sinulla on uimataidoton lapsi, pysy koko ajan käden etäisyydellä lapsestasi.

Ongelmana rannoilla on myös roskaaminen, joka tekee alueista epähygienisiä. Vie omat roskat roskiin, ne eivät kuulu veteen ja ympäristöön.

Kirjoittanut Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja