Tsuidaduida, osaatsä uida? Pysytsä pinnalla?

Tuhansien järvien maassa hyvä uimataito on ensiarvoisen tärkeä ja korvaamaton henkivakuutus. Lapsi oppii turvalliset ja riittävät vesitaidot turvallisestiaikuisen valvonnassa ja tarvittaessa kannattaa hakeutua myös aidon uimaopettajan oppiin.

Tsuidaduida, osaatsä uida? Pysytsä pinnalla? | Kesä | Kotiseutulainen

Suomessa iso osa vapaa-ajasta vietetään veden äärellä ja erityyppiset vesistöt ovat läsnä useimpien arjessa. Lapsena hankittu uimataito on erityisen tärkeä ja antaa turvaa pitkälle elämään. Osa lapsista opettelee uimaan vanhempiensa kanssa, mutta uimataidon saloihin voi tutustua myös ohjatusti uimakouluissa.

Forssan Vesihelmessä uimaopetusta reilu 10 vuotta antanut liikunnanohjaaja Liisa Ojala sanoo, että onnistuneiden vesitaitojen perusta luodaan jo pienenä lapsena.

– Lapsen veteen tutustuttamisessa kannattaa muistaa pitää yllä rohkaisevaa ja kannustavaa asennetta. Aikuisen esimerkin voima on valtava. Uimataidoton tulee pitää käsivarren mitan päässä aikuisesta ja uimaan harjoitteleva lapsi aikuisen ja rannan välissä, matalassa vedessä, Liisa Ojala kertoo.

Jos lapsi aristelee vedessä, on tärkeää pyrkiä tekemään uintikerrasta mahdollisimman mukava. Asioita tulee tehdä lapsen omien mielenkiinnon kohteiden mukaisesti, eikä saa pakottaa lasta mihinkään, mitä hän ei halua tehdä.

Vesihelmessä järjestetään tänäkin kesänä uimakouluja eri ikäisille lapsille 5-vuotiaista ylöspäin.

– Pienimmät uimakoululaiset tutustuvat veteen elementtinä monipuolisesti erilaisten välineiden avulla. Vanhemmille ja taitavammille uimareille on luvassa viikon tai kahden mittainen intensiiviopetus uimatekniikoista.

Kouluikäisten uimaopetuksessa keskitytään oikeanlaisen tekniikan harjoitteluun ja uintikestävyyteen.

Rohkeutta ja tuttuutta vesitouhuista

Ojala sanoo, että motoristen taitojen kehittymisen kannalta optimaalisin ikä uimakoulun aloittamiselle on eskari-iässä. Mitä pidemmälle uiman oppiminen menee, sitä todennäköisemmin lapsi voi alkaa arastella vettä ja mahdollisesti jopa hävetä omaa uimataidottomuuttaan.

– Moni vanhempi kertoo lasta uimakouluun tuodessaan, että meidän lapsi osaa vaan sukeltaa ja uida sillä tavalla sukelluksissa veden alla. Uimaopettajalle se on loistava uutinen; oikea uintitekniikka on vaivattomampi oppia, Liisa Ojala kertoo.

Kaikenlaiset vesitouhut, olivatpa ne sitten hyppimistä, rantavedessä luttaamista, sukeltamista tai pallopelejä, lisäävät tuttuutta ja edistävät uimataidon omaksumista.

– Lapset oppivat ja omaksuvat taitoja ja toimintatapoja vanhempien lisäksi myös sisaruksilta. Kannattaa myös muistaa, että lasta ei kannata vertailla muihin samanikäisiin polskuttelijoihin. Jokainen oppii omaan yksilölliseen tahtiinsa.

Hyvä uimataito antaa vapauden nauttia vedestä turvallisesti koko perheen voimin. Jos on epävarma omasta uimataidostaan, kannattaa muistaa, että myös aikuisille järjestetään uimakouluja ja uinnin tekniikkakursseja. 

Viisi vinkkiä sujuvaan uintiharjoitteluun

1. Kannusta ja kehu, kun lapsi kokeilee uutta

2. Leiki lapsen kanssa vedessä, peuhaa ja temmellä

3. Ole koko ajan lähellä ja läsnä lapselle

4. Anna aikaa omaan touhuun ja uuden oppimiseen

5. Iloitkaa yhdessä onnistumisista!

Teksti Sarita Silvennoinen, kuvat Liisa Ojala/Vesihelmi

Aiheeseen liittyviä juttuja