Kuinka kierrättää vanhat savitiiliputket

Oletko koskaan törmännyt ladossa tai navetan seinustalla lojuviin vanhoihin salaojaputkiin? Niitä on yleensä kasa siellä, toinen täällä. Aika on ajanut savitiilisten salaojaputkien ohi muovisten putkien korvatessa ne. Mitäpä siis tehdä niille, jos omaa käyttöä ei ole ja putkien vievän tilan haluaa käyttää johonkin muuhun tarkoitukseen?

Kuinka kierrättää vanhat savitiiliputket | Ympäristö | Kotiseutulainen

Apua tiilitehtailijalta

Etsiessäni tietoa kuinka kierrättää savitiiliputket, löysin Suomen Tiiliteollisuusliitto ry:n kotisivut. Vastaus kysymykseen ei suoraan sieltä selvinnyt, mutta otin yhteyttä alan konkariin, Raikkosen tiilitehtaiden Jaakko Raikkoseen. Savitiiliputkien kierrätys alkoi avautua.

Tiiliputket murskeeksi

Raikkosen tiilitehtaalla Loimaalla otetaan vastaan puhdasta, poltetusta tiilestä syntynyttä jätettä. Myös tuotannosta jääneet tiilen kappaleet kierrätetään. Jaakko Raikkonen kertoo, että poltettu tiili voidaan kierrättää 100-prosenttisesti. 

− Otamme vastaan savitiiliputkia. Ne saa tuoda meidän tiilikasalle. Kasa murskataan murskeeksi kaksi kertaa vuodessa, Raikkonen sanoo.

Mursketta voi käyttää tuotannossa raaka-aineena uudelleen tai esimerkiksi tennis- ja urheilukenttien päällysteaineena. Raikkonen kertoo muun muassa Helsingin kaupungin käyttävän heidän tiilimurskettaan. Karkeampaa tiilimurskaa käytetään viherkattoihin. 

Vain puhdas tiili kelpaa

Jaakko Raikkonen, joka toimii nykyisin Raikkosten tiilitehtaan hallituksen puheenjohtajana, haluaa kertoa tiilijätteen tuojille kuitenkin sen, että heillä ei oteta vastaan purkutiiliä, joissa on laastia tai muita sementtijäämiä. 

− Vain savitiili puhtaana kelpaa kierrätykseen, eivät esimerkiksi vanhat kattotiilet, jotka ovat betonisia kattotiiliä, eivätkä savikattotiiliä. Myöskään kahitiiltä eli kalkkihiekkatiiltä, joka ei ole savesta tehtyä, vaan vedestä, kvartsipitoisesta hiekasta ja poltetusta kalkista, emme ota vastaan. Samoin ongelmallinen tiilipurkujäte, jossa on vaikkapa terästä joukossa, ei kuulu vastaanotettavien materiaalien joukkoon. 

Tiili on kierrätysmateriaali

− Kaikki tiili pyritään tuotannon sisällä kierrättämään, painottaa Raikkonen. Muut tehtaalla syntyvät kierrätettävät jätteet, kuten muovi, lähetetään muualle kierrätettäväksi. Tiili raaka-aineena on lisäksi ympäristöystävällinen, koska se valmistetaan puhtaista luonnonmateriaaleista. Tiiliteollisuusliiton mukaan tiilijulkisivu on lähes huoltovapaa, se ikääntyy kauniisti ja on lisäksi täydellisesti kierrätettävä materiaali. He haluavatkin liitossa muistuttaa, että nämä seikat puoltavat tiilen valintaa julkisivuksi myös tulevissa rakennuksissa.

Nurkat puhtaiksi saviputkista

Savitiiliputkia saa tuoda Raikkosen tiilitehtaalle (Vanha Alastarontie 394, 32210 Loimaa) arkisin kello 7 ja 15.30 välillä. Tuonnista ei tarvitse etukäteen sopia. Tiilistä ei makseta mitään, mutta ei myöskään veloiteta. Jäteasemille saa viedä tiili- ja betonijätettä, joka laskutetaan kuutioiden mukaan. Purkutiili, joka sisältää laastia, on jäteasemalle kuuluvaa ongelmajätettä. Älä vie sitä metsään. 

Kirjoittaja: AM

Aiheeseen liittyviä juttuja