”Yritetään pojat vielä kerran”

Teatteri Tuntematon valmistautuu odottavin mielin lauantaina 28.5.2022 koittavaan ensi-iltaansa. Suurtuotantoa Tuntematon sotilas on valmisteltu jokioislaisessa teatterissa jo kahden vuoden ajan, ja halu päästä elävän yleisön eteen on kova.

”Yritetään pojat vielä kerran” | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Teatteri Tuntemattoman kunnianhimoinen versio Tuntemattomasta sotilaasta kertoo konekiväärikomppanian tarinan läpi jatkosodan eri vaiheiden. Se on kertomus rohkeudesta, uskollisuudesta, yhteenkuuluvuudesta ja rakkaudesta isänmaata kohtaan. Tarina katselee sotaa yksilöiden silmin niin rintamalla kuin kotijoukoissakin. Se tuo esiin paitsi sodan kurjuuden myös huumorin, jolla Väinö Linna mestarillisesti väritti tarinaansa. Se on kertomus kaiken voittavasta ystävyydestä, uskosta ja toivosta. Pienestä kansakunnasta, joka ei antanut periksi vaan selviytyi. 

Tuntematon sotilas esityksen musiikista vastaa kooltaan pieni, mutta soundiltaan iso orkesteri, jonka kaikki jäsenet; Tuomo Sorri, Teemu Mastovaara ja Kasper Sundqvist, ovat lähtöisin seutukunnalta. Kapellimestari Tuomo Sorri kuvailee Tuntematonta sotilasta mielenkiintoiseksi produktioksi, ja hän sanoo, että on hienoa olla tekemässä klassikkoteosta paikallisten voimien kanssa. Esityksen musiikki on kaunista ja isänmaallista. Sen avulla tuodaan esiin niin evakoiden kohtalot kuin myös se, miten tapahtumat vaikuttivat kotirintamalla olleiden perheenjäsenten elämään. Sorri sanookin musiikin syventävän teoksen erilaisia kerrostumia. 

”Yritetään pojat vielä kerran” | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Orkesterin soitinvalikoimasta löytyy useiden kosketinsoitinten lisäksi sello, klarinetti, saksofoni ja mandoliini. Lisäksi yhtyeen sointia laajennetaan erilaisia efektejä, esim. oktaaveria käyttämällä. Itse esityksessä soi siis pelkkien taustanauhojen sijaan livemusiikki ja odotamme yhtyeen kanssa esityksiä jo innolla, Sorri toteaa.  

Näytelmän on Väinö Linnan kirjan pohjalta dramatisoinut ja ohjannut Sari Ojala. Esityksiä Jokioisten Höyläämöllä on luvassa 12 kappaletta, 28.5.-19.6.2022.

Aiheeseen liittyviä juttuja