Korona ja me

Lähes 40 miljoonaa ihmistä on sairastunut vajaan vuoden aikana koronaan, siis kyseessä on maailman laajuinen…

Korona ja me | Kolumnit | Kotiseutulainen

Lähes 40 miljoonaa ihmistä on sairastunut vajaan vuoden aikana koronaan, siis kyseessä on maailman laajuinen pandemia. Koronavirus sai alkunsa Kiinasta ja todennäköisesti Wuhatanin eläintorilla syötäväksi myydyistä lepakoista.

Leviäminen ympäri maailmaa tapahtui nopeasti. Varsinkin maihin, jotka ovat jatkuvasti matkailijoiden ja turistien kohteina. Esimerkiksi Eurooppa, lähinnä Italia ja Espanja, myöhemmin myös Suomi. Taudin levityksessä kunnostautuivat useat Euroopan talviurheilu- ja matkailukeskukset. Lentomatkustaminen kuljetti viruksen nopeasti.

Suomen hallitus ja eduskunta reagoi tilanteeseen hienosti ja konkreettisesti ja koronan torjunnassa onnistuttiin hyvin. Suomi oli jopa yksi maailman mittakaavassa parhaiten varustautunut toimenpiteisiin. Lähes koko Suomi suljettiin, onnistuneesti. Virus rajoittui pääasiassa Uudellamaalle ja Helsinkiin.

Nyt elämme pademian toista, ehkä vaarallisinta vaihetta. Hyvin sujuneen kesän jälkeen alkoi uusi vaihe. Tauti leviää Suomessakin kaikkialla. Luultavasti virusta ei enää oteta riittävän vakavasti. Koronan vaikutukset, ihmisten terveys ja vaikutukset talouselämälle on vaikea yhtälö. Useissa maissa, erityisesti USA:ssa ja Ruotsissa on menty talous edellä. Tautiin kuolleiden määrä on ollut erittäin suuri verrattuna Suomeen.

Suomen viranomaiset ovat jälleen reagoineet hyvin tilanteeseen, mutta ehkä hivenen myöhässä. Huomattavaa on, että verrattuna kevääseen tartunnat ovat siirtyneet erityisesti nuorisoon.

Edelleen mielestäni kaikki eivät ymmärrä koronaviruksen vaarallisuutta ja varsinkaan sitä, että se on tullut jäädäkseen. Paluuta ns. normaaliin, mitä se sitten lieneekin, ei enää ole.

Asiantuntijoiden mukaan edes rokotukset eivät tule enää virusta kokonaan maapallolta poistamaan, kylläkin ehkä mahdollisuudet taudin rajaamiseen paranevat. Kokemuksia erilaisista maailmanlaajuisista taudeista on olemassa. Osa on kyetty lähes torjumaan, mutta suurin osa vain rajoittamaan ja hoitamaan, esimerkiksi polio.

Kanta-Häme on selvinnyt hyvin koronasta, tartuntoja on ollut toistaiseksi hyvin vähän. Tulevat viikot, ehkä jopa kuukaudet,  tulevat näyttämään taudin kehittymisen.

Kaikki tilaisuudet, missä ihmiset kohtaavat, marketit, ravintolat, teatterit, konsertit, urheilutilaisuudet, liikennevälineet, mahdollistavat tartunnan. Varsinkin, jos ei ole huolehdittu turvaväleistä, käsien pesusta, maskeista ja että pysytään kotona, jos on epäilystä tartunnasta tai tuntee olonsa sairaaksi.

Valtio ja hallitus on käyttänyt jo ja tulee käyttämään useita miljardeja koronan torjuntaan ja sen aiheuttamiin taloudellisiin vaikeuksiin. 

Eräiden poliitikkojen suhtautuminen hallituksen toimintaan on ollut vähintääkin kyseenalaista. Tilanteen käyttäminen poliittisesti hyväksi ja oman egon tai puolueen hyväksi on lievästikin sanottuna törkeää.

Suomen valtamedian uutisointi ja kommentointi on ollut, varsinkin viime aikoina, hyvin itsekästä. Lähinnä hallituksen arvostelua. Asiantuntijoita on löytynyt vähän joka puolelta, useimmiten kritiikin kohteena on ollut rajoitukset . Korona on ennen kokematon, suurelta osin vielä tuntematon virus, joten eletään aikaa, jossa opitaan, tehdään oikeita päätöksiä ja tietysti myös virheitä. Yökerhojen sulkeminen on aiheuttanut voimakasta kritiikkiä. Totean vain, että oikea päätös.

Onko Koronasta opittu mitään? Varmasti paljonkin, elämäntapojen ja arvojen muutokset tapahtuvat kuitenkin hitaasti. Toivottavasti tämä nykyisen elämänmenon rajoitukset ja kyseenalaistaminen  valmistavat meitä ilmastonmuutoksen vaatimuksiin. Ihmisen elämä maapallolla on sittenkin hyvin rajallinen ilmiö.

Alpo Suhonen

Aiheeseen liittyviä juttuja