Talvipyöräilyn suosio kasvaa, turvaa oikeilla välineillä

Lisääntyneiden kevyen liikenteen väylien ja parantuneiden välineiden vuoksi yhä useampi pyöräilee ympäri vuoden. Oikeilla välineillä ja asenteella homma on mukavaa ja turvallista.

Jokioislainen Petri Moberg harrastaa trialia, siksi hän kaipaa haasteita tavipyöräilyyn ja kaihtaa nastoja. Kuva on lavastettu, lenkillä Petrillä on aina kypärä, valot ja heijastinliivi.

Jokioislainen Petri Moberg harrastaa trialia, siksi hän kaipaa haasteita tavipyöräilyyn ja kaihtaa nastoja. Kuva on lavastettu, lenkillä Petrillä on aina kypärä, valot ja heijastinliivi.

Pyöräily on näppärä tapa liikkua paikasta toiseen, se on hyvää kuntoilua ja lisäksi ekologisesti hyvä tapa. Yhä useampi harrastaa pyöräilyä vuodenaikaan katsomatta, parhaat vetää työmatkoina yli kymmenen kilometrin matkoja kelissä kuin kelissä. Yllättävän moni on kokeillut ensi kertaa talvipyöräilyä hiihtokeskusten läskipyöräpoluilla. Tietenkin talvipyöräilyyn tarvitaan kunnon välineet, pyöränä käy mikä hyvänsä hyvässä kunnossa oleva pyörä. Paljon riippuu tehtävän matkan pituudesta ja vauhdista minkälaiset varusteet kukin tarvitsee.

– On tietysti eri asia, jos pyöräilee vain lyhyen kauppareissun kuin pidemmän matkan. Tärkeätä kuitenkin on, että pyörä on kunnossa ja turvallisuuden vuoksi on hyvä olla kunnon valot ja asiallinen kypärä. Nastarenkaat auttavat liukkaalla ja pukeutumisessa on sovitettava vaatteet keliin. On myös hyvä varmistua omasta näkyvyydestään hyvin näkyvillä vaatteilla ja riittävillä heijastimilla, aloittaa Intersport Forssan kauppias Aki Siika-Aho.

– Nythän valot ovat polkupyörissä jo pakolliset niin edessä kuin takanakin, niiden lisäksi voi käyttää otsalamppua. Polkupyörän toimivuuden voi varmistaa säännöllisellä huoltamisella. Nastarenkaita saa kohtuuhintaan, meiltä saa noin neljään kymppiin kunnon nastarenkaita ja meiltä ostetut yleensä saa tingatuksi paikalleen asennettuina samaan hintaan. Polkupyöränkin nastarenkaissa kannattaa kiinnittää huomiota renkaan ikään, aivan samoin kuin autonkin talvirenkaat kovenevat ajan mittaan ja pito huononee, vaikka nastoja olisikin. Pyöräilykypärä on talvikelilläkin ehdoton varuste, vielä paremmin talvikeliin sopii laskettelukypärä, se kun on valmiiksi talvikeliin suunniteltu, vinkkaa Aki.

– Vaatetuksena käy yleiseen kuntoiluun suunnitellut vaatteet, pidempiä ja vauhdikkaampia matkoja harrastavan kannattaa tietysti hakea sopiva kompromissi suojaavan ja hengittävän vaatteen välillä. Nykytalvet ovat olleet todella vaihtelevia säiden osalta, siksi olosuhteet ovat haastavia pyöräilijöilläkin, päättää Aki.

Talvipyöräilyn suosio kasvaa, turvaa oikeilla välineillä | Liikenne | Kotiseutulainen
Talvipyöräilyn tärkeimpiä turvavälineitä, kypärä, nastarenkaat ja heijastinliivi. Valothan ovat jo pakolliset pyörässä.

Trialmies pärjää talvesta ilman nastojakin

Jokioislainen Petri Moberg harrastaa pyöräilyä ympäri vuoden. Parhaimpina vuosina kilometrejä kertyy 2000- 3000 kilometriä. Kilometreistä puolet kertyy poluilla ajamisesta, eikä sähköavustus kuulu hänen harrastukseensa. Petri harrastaa myös trialia, siksi hän kaipaa pyörälläkin liikkumiseen haasteita.

– Talvisin pyöräilen enimmäkseen poluilla, yllättäähän liukkaus välillä, mutta sehän kuuluu talveen. On sitä tullut välillä kaaduttuakin, mutta ei pahasti. Ajaminen tulee aina sovittaa olosuhteisiin, enkä kuulu muutenkaan niihin pyöräilijöihin, jotka pitävät kiinni oikeuksistaan. Mieluummin odotan ennen risteykseen menemistä vähän etäämmällä, ettei tule epäselvyyttä kenen pitäisi väistää. Muutenkin koitan välttää tilanteita, joissa joku voisi ajaa päälleni, toteaa Petri.

Turvallisuusvarusteista Petri ei lenkeillä tingi. Päässä on kypärä, pyörässä on kunnon valot ja lisäksi on tehokas otsalamppu. Oman näkyvyyden varmistaa heijastinliivi.

– Poluilla talvella ajaessa välillä yllättävät omiin valoihin puskasta heijastuvat silmät, se tuo aina omaa jännitystä hommaan, naurahtaa Petri.

Teksti ja kuvat Olli-Pekka Jasu

Aiheeseen liittyviä juttuja