Taiteilijalupaus patsaspuiston kesäoppaana

Loimaalainen Ella Hällfors tarttui välittömästi mahdollisuuteen työskennellä Alpo Jaakolan patsaspuistossa. Paikka on hänelle rakas jo lapsuudesta lähtien. Pirkko Jaakolan tarinat Alpo-veljestä kiinnostivat naapurissa asunutta Hällforsia. Hällfors kertookin ihailleensa Jaakolan teoksia aina. Patsaspuisto on hänestä eräänlainen unelma, luonto ja taide symbioosissa.

Taiteilijalupaus patsaspuiston kesäoppaana | Taide | Kotiseutulainen

Palo taiteen pariin

Ella Hällfors on taiteilija. Hän kertoo olleensa aina luova ja tekevä tyyppi ja tienneensä haluavansa työskennellä taiteen parissa. 

− Eniten omalta on tuntunut piirtäminen ja maalaaminen. Minua kiinnostaa empatia ja herkkyys, jonka tuon näkyväksi naishahmojen ja eläinten kautta. Luodessa pääsen lähimmäksi aitoa itseäni ja olen samanaikaisesti lähellä jotain todella tuttua ja jotain uutta, kuvaa Hällfors taiteellista identiteettiään. 

Kehittyminen on tärkeää

Vuodesta 2018 Ella Hällfors on antanut taiteen tekemiselle enemmän sijaa elämässään osallistumalla näyttelyihin. 2019 hän piti Loimaalla yhteisnäyttelyn ystävänsä N-A Harannon kanssa. Taiteellisen minuutensa Hällfors kertoo vahvistuneensa entisestään hänen opiskeltuaan 2019-2020 Turun Paasikiviopiston taidelinjalla. Ensi syksynä hän aloittaa kuvataiteilijan opinnot, josta hän on innoissaan. 

− Kehittyminen on minulle tärkeää ja koulun ansiosta saan kehitykseen vaadittavan ajan sekä kritiikin. Pyrin olemaan melko auki, enkä halua ajatella sitä, mihin suuntaan taiteeni tulee kehittymään, miettii Hällfors opintojen vaikutuksesta luomiseen.

Kuvissa luonnon eläimiä

Ella Hällforsin töihin pääsee tutustumaan Ateljee Hulmilla, Loimaalla. Myös näyttely on suunnitelmissa alkuvuodelle. Hällfors kuvaa töissään erityisesti upeita luonnon eläimiä. 

− Luonto on itse täydellisyys kaikessa kauneudessaan ja julmuudessaan. Lapsesta asti olen arvostanut kaikkea elämää, vastaa lapsuutensa koulumatkoilla kastematoja pelastanut Hällfors kysymykseen suhteestaan luontoon. Hän arvostaa luonnon hyvää tekevää vaikutusta kuormituksen jäädessä metsäkävelylle tai esimerkiksi lintuja kuvaillessa. Hällfors nauttii valokuvaamisesta ja mieltää luontokuvauksen mielenkiintoiseksi maailmaksi.

− Erityisesti minua kiinnostavat petoeläimet, eikä vähiten siksi, että peto sanana on jo erittäin latautunut, kertoo Ella Hällfors. 

Eläinhahmoja piirtäessään hän tuo luonnon lähelleen ja esittää toiveen katsojalleen: näe se, mitä katsot.

Eläimiä etiketeissä

Juomavalmistaja Mahla Forestin Arctic Ice Drinkin sekä Arctic Wild Drinkin etiketit ovat Ella Hällforsin kuvittamia.  Aino-Maaria Tarkiainen Mahla Forestilta otti Hällforsiin yhteyttä Instagramin kautta tykästyttyään hänen piirrostyyliinsä. Hällfors kertoo yhteystyön Mahla Forestin kanssa olevan onnenpotku, sillä hän on saanut hyvin vapaat kädet etikettien toteutukseen ja kaupanpäälle tulleen myös uusia ystäviä. Arctic Ice Drink on kylmänä yksi parhaista alkoholittomista saunajuomista, suosittelee Hällfors.

Patsaspuiston yksityiskohdat yllättävät

Patsaspuiston kesä on tähän asti sujunut hyvin. Heinäkuussa on jo selvästi kesäkuuta vilkkaampaa, toteaa Hällfors. Vierailijoiden kanssa käydyt keskustelut ovat olleet mielenkiintoisia, eikä alueen esittelykään enää jännitä puiston oppaana toimivaa Hällforsia. Patsaspuisto on kiehtova, sillä vuosienkin jälkeen Hällfors kertoo löytävänsä edelleen puistosta kasvoja ja yksityiskohtia, joita ei ole aiemmin nähnyt. 

− Alpo oli yksityiskohtien mestari ja se osaltaan tekee patsaspuistossa käynnistä jännittävän aina uudelleen ja uudelleen, ihailee hän puiston luojaa. Kaiken kaikkiaan patsaspuistossa työskentely on mukavaa ja monipuolista. Hällforsin mukaan sellainen kummallinen innostava rauhallisuus on koko ajan läsnä. Luonnon ja taiteen ympäröimänä työskentely on antoisaa.

Inspiraation lähde

Patsaspuisto ja Alpon teokset ovat aina inspiroineet Hällforsia.Hän sanoo ihailevansa Alpo Jaakolan tapaa toteuttaa itseään. 

− En aikaisemmin ole pohtinut kovinkaan syvällisesti Alpon kiinnostusta muihin kulttuureihin, on ollut jännittävää huomata, kuinka paljon Alpolla ja minulla itseasiassa onkaan yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja samanlaisia ajatuksia. 

Jos Ella Hällfors tapaisi Alpo Jaakolan tässä hetkessä, uskoo hän, että hiljaisuus olisi paras tapa kohdata hänet. He voisivat istua alas ja piirtää, kumpikin omiaan omalle paperille.

Ihmeteltävää niin paikallisille kuin turisteille

Patsaspuistossa vierailee joka vuosi paljon ihmisiä ulkomaita myöden. Vaikka olisi käynyt kerran aikaisemminkin, todennäköisesti toisella kertaa löytää taas jotain uutta, toteaa Hällfors. Pihapiirin kuivurigalleriassa on vuosittain vaihtuva näyttely. Tänä vuonna esillä on Terhi Hurstin ja Kirsi Mäen PYHÄ ARKI-näyttely. Puistoon voi piipahtaa myös vain kahvittelemaan. Hällfors toivottaa kaikki tervetulleiksi tutustumaan Alpo Jaakolan patsaspuistoon, missä oppaat mielellään auttavat ja opastavat kävijöitä.

Ellan henkilökohtaiset tärpit patsaspuistoon 

  1. Pellonvartija on aina yhtä vaikuttava teos! Kuinkahan moni on huomannut, että sen silmät seuraa koko ajan kun kävelee teoksen ohi.
  2. Ylätalo on upea piilopaikka. Alpo sai Ylätalon alueen suojeltua, joten luonto on ottanut valtaa.
  3. Yksityiskohdat! Niitä löytyy joka puolelta eivätkä ne välttämättä ole siellä, minne silmä ensimmäisenä osuu. 

Alpo Jaakolan patsaspuisto, Aura-Pirkkatie 84, Loimaa. Avoinna elokuun loppuun, tiistaista sunnuntaihin klo 11–18

Teksti ja etikettikuva MetsäAnna.

Puistokuvat Ville Hällfors.

Eläinkuvat Ella Hällfors.

Aiheeseen liittyviä juttuja