Apua, toivoa ja terveyttä – lähetyslento tuo avun sinne missä sitä kipeimmin kaivataan

Kehittyvissä ja maailman köyhimmissä maissa kulkeminen on vaikeaa ja toisinaan turvatontakin. Lähetyslennoilla apu saadaan kuitenkin perille. Lennoilla kuljetetaan avustustyöntekijöiden, lääkkeiden ja elintarvikkeiden lisäksi myös evankeliumia. Lähetyslentäjien kullanarvoiseen työhön pääsee tutustumaan nyt ensimmäistä kertaa Forssan lentokentällä.

Apua, toivoa ja terveyttä – lähetyslento tuo avun sinne missä sitä kipeimmin kaivataan | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Tulevana perjantaina Forssan lentokentällä on luvassa monenlaista puuhaa ja nähtävää. Forssan seurakunnan, Suomen Raamattuopiston ja Suomen Lähetyslentäjien yhdessä järjestämä koko perheen virkistyspäivän tavoitteena on tehdä kirkon lähetys- ja avustustyötä tutummaksi.

– Päivä koostuu oikeastaan viidestä erillisestä osasta. Aamulla aloitetaan miesten aamiaistilaisuudella Vorssan Vapriikissa, jossa Suomen Lähetyslentäjien Janne Ropponen on alustamassa tilaisuutta aiheenaan Lento elämään, päivän tekijäkaartiin kuuluvat Erkki Pennanen, Asko Kantola ja Kari Kuusisto kertovat.

Kantola on lähetystyöhön suuntautunut seurakuntapastori Forssan seurakunnasta ja Pennanen on toiminut aiemmin vuosia lähetystyössä ja eläköidyttyään hän on toiminut seurakunnan vapaaehtoistyöntekijänä. Kuusisto on Suomen Raamattuopiston Kanta-Hämeen aluejohtaja.

– Lentokentällä on kello 11-16 nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Avustustehtävissä toimivan lentokoneen lisäksi paikalle tulee Kanta-Hämeen Pelastuslaitoksen kalustoa esittelyyn. Paikalla on myös SPR:n paikallisosaston ensiaputoimintaa esittelevä piste. Perheen pienimmät pääsevät nauttimaan pomppulinnasta.

Ohjelma lentokentällä päättyy kello 16, jonka jälkeen Vorssan Vapriikissa on omakustanteisesti tarjolla yhteinen ruokailu kermaisen lohikeiton muodossa. Virkistyspäivä päättyy Forssan kirkossa pidettävään lähetysiltaan. Siellä seurakunta ja Mission Aviation Fellowship Suomi (MAF) kertovat lähetystyöstä ja esittelevät lähetyskohteitaan.

Konkreettista ja korvaamatonta apua

Aamiaishetken jälkeen Janne Ropponen siirtyy lentokentälle esittelemään lähetyslentäjien toimintaa ja avustuslennoilla käytettäviä lentokoneita. Paikalle tulee myös toinen MAF:inlentäjä, joka on juuri suorittanut MAF:in lennonopettajakoulutuksen.

– Lähetyslennoilla voidaan auttaa maailman köyhimmissä maissa eläviä, heikommassa asemassa olevia ja hankalien kulkuyhteyksien takia saavuttamattomissa olevia ihmisiä. Terveydenhuoltopalvelut, lääkkeet ja elintarvikkeet kulkevat lentokoneen mukana oikeastaan ihan mihin tahansa, Ropponen sanoo.

Ropponen on ammatiltaan liikennelentäjä ja lentää päivätyössään matkustajakoneita. Hän on alun perin kouluttautunut myös lähetyslentäjäksi ja on lentänyt  lentää avustuslentoja maailman köyhimmissä maissa.

– Maailmanlaajuisesti lähetyslentoja lennetään noin 120 lentokoneella. Autamme turvattomilla alueilla myös siviilien evakuoinneissa, mutta pääasiassa toimitamme alueilleterveydenhuollon peruspalveluita, lääkinnällisiä tarvikkeita ja evankeliumia.

Ropponen kertoo, että hänellä on upeita muistoja avustustyöstä. Vaikka MAF toimii kriisitilanteissa ja hädän keskellä, työ on hänen mielestään erittäin palkitsevaa. 

– Olen saanut olla mukana kuljettamassa useita satoja kananpoikia Mongoliassa, jossa kansa kärsi ensin laitumien jäätymisestä ja sitten kuivuuden aiheuttamista vahingoista. Karja kuoli ja he menettivät elinkeinonsa. Kristillinen järjestö lahjoitti kananpojat perheille, jotka kanat kasvatettuaan saivat munia myymällä itselleen uuden alun.

Apu aidosti perille

Lähetyslennoilla seurakunta voi lähettää evankeliumin lentoon ja uusille poluille. Mukaan mahtuu uusia tekijöitä ja koko perheen virkistystapahtumassa onkin hyvä tilaisuus tutustua avustustyöhön.

–  Haluamme tarjota uusia näkökulmia siihen, mitä kaikkea seurakunnan toiminta voi olla. Evankeliumi ei ole koskaan tavoittanut liikaa ihmisiä. Tässä on yksi esimerkki siitä, miten Jumalan sana voi nostaa kirjaimellisesti siiville, Pennanen sanoo.

Avustuslentoja operoi kehitysyhteistyön muodossa erilaiset järjestöt yhdessä seurakuntien ja kirkkojen kanssa. Ropposelle avustuslennot ovat konkreettinen tapa auttaa. Hän muistelee hymyillen, miten uudella reissulla tapasi aiemmin auttamiaan ihmisiä.

– Se, että ihmiset olivat aidosti kiitollisia siitä, mitä heidän eteensä oli tehty. He olivat onnellisia mahdollisuudestaan hankkia elinkeino, vaatteet päälleen ja ruokaa nälkään. Se että hekin ovat ihmisiä jälleen, samanarvoisia muiden kanssa, Ropponen kertoo.

Ropposta avustustyössä motivoi ennen kaikkea se, että saa nähdä, mitä omalla toiminnallaan saa aikaan. 

– Saan viedä avun oikeasti perille asti, sinne missä sitä kipeimmin kaivataan.

Tapahtumanjärjestäjät toivovat paikalle runsaasti väkeä ja muistuttavat, että tapahtumaan ovat tervetulleita ihan jokainen.

Teksti: Sarita Silvennoinen

Aiheeseen liittyviä juttuja