Töhryi ja piirroksii – Kalle Aaltosen ja Pertti Munckin yhteisnäyttely Galleria Omenassa

Mikä yhdistää Pertti Munckin ja Kalle Aaltosen? Ainakin intohimo kuvataiteen tekemiseen ja yhteisnäyttely forssalaisen tunnelmallisen Galleria Omenan tiloissa. Munck päätti pystyttää Töhryi ja piirroksii -nimeä kantavan näyttelyn 77-vuotispäivänsä kunniaksi. Munckin varsinainen syntymäpäivä on perjantaina 1.4. Näyttelyyn voi tutustua vielä 31.3-3.4.2022, jonka jälkeen näyttely päättyy.

Töhryi ja piirroksii – Kalle Aaltosen ja Pertti Munckin yhteisnäyttely Galleria Omenassa | Taide | Kotiseutulainen

Pertti Munck esittelee kahta erilaista versiota Kalle Aaltosen tunnetusta Pontikankeittäjät -teoksesta.

– Seitsemän on minulle erittäin merkityksellinen luku. Päätin jo monta vuotta sitten, että täyttäessäni tuon maagisen yhdistelmän, järjestän jotain mieleenpainuvaa. Tunsin Kalle Aaltosen henkilökohtaisesti ja yhteisnäyttely tuntui varsin merkittävältä kunnianosoitukselta, Pertti Munck kertoo näyttelyn taustoista.

Vielä neljä päivää avoinna olevan näyttelyn keskiössä on Aaltosen maalaukset, piirrokset ja vahaliitutyöt. Esillä oleva kokoelma on osittain Munckin vuosien varrella hankkima ja osittain yksityishenkilöiden näyttelyyn lainaamia. Kulttuurivaikuttaja kertoo, että kansan taiteilija Aaltosen maalauksia ripustettiin ja naulattiin usein kodin sisäseinien lisäksi myös ulkohuussien ja pihavarastojen seinille.

– Aaltonen kiersi useissa forssalaisissa kodeissa ja maataloissa myymässä maalauksiaan. Hän oli tunnettu ja odotettu vieras. Kahvipannullisen ääressä hän saattoi istua pitkäänkin tuvan lattialla ja maalata keskittyneesti, Munck sanoo.

– Näyttelyn pääteos on Aaltosen maalaama Lamminranta, joka tervehtii näyttelyvierasta heti ensimmäisenä. Siinä on nähtävissä boheemin taiteilijan tunnetuimmat kädenjäljet: taitava miljöökuvaus rantaan sitomatta jätettyine veneineen.

Aaltosen tuotannon lisäksi esillä on itse syntymäpäiväsankarin tärkeitä töitä vuosien varrelta.
– Omissa töissäni olen halunnut nostaa esille minulle tärkeitä paikkoja, Forssaa, Lapin tuntureita ja Kreikkaa. Sekä tietenkin omia elämänvaiheita ja sitä tärkeintä, eli perhettäni.

Munck kertoo näyttelyssä esilläolevien teosten taustoista mielenkiintoisesti ja mieleenpainuvasti. Hän lupaa olla paikanpäällä tavattavissa koko syntymäpäiväviikonloppunsa, gallerian aukioloaikojen puitteissa.

Näyttely on avoinna Galleria Omenassa, osoitteessa Mikonkatu 4, vielä torstaista sunnuntaihin (31.3-3.4.2022) kello 11-16. Tämän jälkeen Töhryi ja piirroksii -näyttely päättyy.

Sarita Silvennoinen

Aiheeseen liittyviä juttuja