Kyynelehtivät sukkahousut ja lasinen kukkapenkki

KUUMA KYLÄ juhlistaa Suomen vanhimman lasikylän 230-vuotista menestystarinaa 100 teoksen voimin. Se on Nuutajärven kaikkien aikojen suurin kesänäyttely. Teokset on valmistettu kuumuutta työstäessä vaativista materiaaleista lasista, keramiikasta ja metallista.

Kyynelehtivät sukkahousut ja lasinen kukkapenkki | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Näyttelyssä on mukana monia kansainvälisesti tunnettuja taiteilijoita, kuten Klaus Haapaniemi, Laura Laine, Alma Jantunen, Kerttu Nurminen ja Markku Salo. Näyttely on avoinna koko kesän 27.8.2023 saakka.

Nuutajärven kaikkien aikojen suurin kesänäyttely 

Nuutajärven Lasikylä juhlii tänä vuonna 230-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi KUUMA KYLÄ -juhlanäyttely kokoaa Nuutajärvelle laajan edustuksen nykytaidetta kuumia materiaaleja hyödyntäviltä huipputaiteilijoilta. Teosten materiaaleja – lasia, keramiikkaa ja metallia – työstetään erittäin kuumissa lämpötiloissa.

Teosehdotuksia pyydettiin yli sadalta taiteilijalta. Ehdotukset kävi läpi asiantuntija-jury, johon kuuluvat seppämestari Elmo Joensuu, muotoilija ja lasitaiteilija Heikki Orvola sekä taiteilija Markku Salo. 

Jury valitsi näyttelyyn saaduista ehdotuksista 45 taiteilijalta yhteensä noin 100 teosta, jotka sijoitetaan Nuutajärvellä sekä sisä- että ulkotiloihin.

Kyseessä on Nuutajärven kaikkien aikojen suurin kesänäyttely ja Suomen mittakaavassakin suuri nykytaiteen kattaus, kertoo näyttelyn työryhmän jäsen, lasinpuhaltaja ja taiteilija Johannes Rantasalo.

Pintaa syvemmälle

Juhlanäyttelyn teokset tulkitsevat moniulotteisesti teemaa Pinnalla – ja sen alla. Näyttely ensinnäkin rikkoo nykyhetken ja historian rajapintaa.

Susanne Koskimäki tuo näyttelyyn teoskokonaisuuden käsinrakennettuja keraamisia “sukkahousuolentoja”, joiden silmissä on käytetty Nuutajärven tehtaalla maailmankuulun Dale Chihulyn projekteissa 1990-luvulla syntynyttä Koskimäen talteen keräämää neodyymilasiroskaa, kertoo näyttelytyöryhmän toinen jäsen, lasinpuhaltaja ja taiteilija Paula Pääkkönen.

Visuaalisia elementtejä

Näyttely liikkuu myös konkreettisesti maanalaisen maailman kautta takaisin sen pinnalle.

Kansainvälisesti tunnettu lasinpuhaltaja ja taiteilija Alma Jantunen tuo kokonaisuuteen ulkoteoksen, jossa lasiset kukat ovat puhjenneet maanpinnalle kukoistamaan, Pääkkönen konkretisoi.

Kuumiin materiaaleihin yhdistetään ennakkoluulottomasti myös muita taidemuotoja videoperformanssista maalaustaiteeseen. Nuutajärvellä toimivan taiteilijan Gina Salariksen teoksissa sekä maalauksen että lasin pinnassa toistuvat samat visuaaliset elementit.

Tapaa taiteilija –päivät

KUUMA KYLÄ -työryhmä järjestää kesällä 2023 tapahtumapäiviä, joissa yleisö pääsee tapaamaan Nuutajärven Lasikylän 230-vuotisjuhlanäyttelyn taiteilijoita Suomen vanhimmassa lasikylässä Urjalassa. Taiteilijat ovat tavattavissa vähintään klo 13 – 15 oman teoksensa luona vielä sunnuntaina 28.8. Yleisö saa vapaasti kysellä teoksista ja taiteilijan työstä.

Näyttelyn kaikki taiteilijat: Piela Auvinen, Olga Blokh, Tuomas Ervamaa, Klaus Haapaniemi, Mari Isopahkala, Alma Jantunen, Sakari Kannosto, Jani Kaski,  Tommi Ketonen, Perttu Koivukunnas, Kristiina Korpela, Susanne Koskimäki, Antti Kuikka, Teemu Kylvö, Laura Laine, Sani Lappalainen, Kaappo Lähdesmäki, Reima Maaronen, Eila Minkkinen, Camilla Moberg, Samuli Naamanka, Antti Nieminen, Kerttu Nurminen, Pekka Paikkari, Anu Penttinen, Harri Piispanen, Ritvaliisa Pohjalainen, Paula Pääkkönen, Janne Rahunen, Johannes Rantasalo, Kimmo Reinikka, Saara Renvall, Heini Riitahuhta, Ru Runeberg, Sami Ruotsalainen, Sami Ryhänen, Gina Salaris, Jenni Salminen, Markku Salo, Jenni Sorsa, Lea Swantz, Penna Tornberg, Aada Vainio, Kristian Venäläinen, Heikki Viinikainen ja Matti Vilppula.

Näyttelyn järjestää taiteilijoiden muodostama työryhmä: seppä Antti Kuikka, lasinpuhaltajat Paula Pääkkönen ja Johannes Rantasalo sekä muotoilija Heikki Viinikainen yhteistyössä Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön ja Nuutajärven Pruuki Oy:n kanssa. Näyttelyä rahoittaa Suomen kulttuurirahasto SKR.

Aiheeseen liittyviä juttuja