Värikkäät kukat tuovat pääsiäiseen kevätmieltä 

Pääsiäisen kukat hehkuvat riemukkaassa väriloistossa ja auringonkeltaisina. Suomalaisten perinteisinä pääsiäiskukkina ilahduttavat vuodesta toiseen muun muassa tetenarsissit ja kauniit tulppaanit. Kukkakauppiaan vinkeillä ruukku- ja leikkokukista on iloa mahdollisimman pitkään.

<strong>Värikkäät kukat tuovat pääsiäiseen kevätmieltä </strong> | Pääsiäinen | Kotiseutulainen

Forssalaisen Terjen Kukkapuodin ovella on vilskettä. Kukkakauppias Terje Parkkila on parhaillaan istuttamassa kevään ensimmäisiä narsisseja puodin oven pielessä olevaan isoon ruukkuun. Keltaiset kukat ovat kuin lupaus lähenevästä keväästä ja valosta.

– Useimmille juuri suloisen pienet tetenarsissin kukat ovat kevään ensikukkia. Narsissi on kiitollinen kukka, eikä pelästy kymmenen asteen yöpakkastakaan, jos totuttaminen on tehty. Tetenarsissit kannattaa kuitenkin kastella hyvin istuttamisen yhteydessä, jotta kasvi jaksaa toipua paremmin yöpakkasista, Parkkila kertoo.

Tete narsissit kannattaa kastella hyvin istuttamisen yhteydessä, silloin kasvi jaksaa paremmini toipua yöpakkasesta

Narsissien ohella kevään vakiosuosikkeihin kuuluu tulppaanit. Terjen Kukkapuodin valikoimasta löytyy tavallisen tulppaanin lisäksi erikoistulppaaneita, kuten kerrotut- ja papukaijatulppaanit.

– Monen kodin pääsiäispöytään haetaankin juuri näitä kahta sipulikasvia, narsissia ja tulppaania, leikkokukkakimppuina. Maljakkoon laittaessa kukkiin tulee leikata uusi imupinta ja kannattaa muistaa, että sipulikasvit pitävät kylmästä vedestä.

Parkkila vinkkaa, että vedestä saa vielä kylmempää sujauttamalla maljakkoon, vaikka muutaman jääpalankin, jos niitä pakastimesta löytyy. 

Kirkkaita värejä ja mielen iloa

Kukkakaupan ovi käy ja aurinkoisesti hymyilevä rouva astuu sisään. Parkkila ja rouva vaihtavat viikoittaiset kuulumiset, jonka jälkeen rouva lähtee rauhaksiin kiertämään ja ihailemaan kukkavalikoimaa.

– Ihmiset kaipaavat tällä hetkellä kirkkaita ja iloisia värejä mielen piristykseksi. Niitä meiltä löytyy niin leikko- kuin ruukkukasveistakin: tulilatvoja, flamingonkukkia, neilikoita, krysanteemeja, ruusuja… Valikoimaa löytyy ja varmasti jokaiselle jotain mieluisaa, Parkkila sanoo.

Ruukku- ja leikkokasvit vaativat kuitenkin menestyäkseen erilaiset olosuhteet. Siinä missä juurekas ruukkukasvi kaipaa valoa, leikkokasvi ei suorasta auringonvalosta perusta.

Rouva löytää mieleisensä pirteän kirjavat papukaijatulppaanit ja Parkkila sitoo ne tottunein ottein kauniiksi kimpuksi.

– Omien suosikkikukkien lisäksi kannattaa pyytää rohkeasti neuvoja ja uusista tuttavuuksista. Samalla saa vinkkejä ja hoito-ohjeita, joilla kukat saa kestämään mahdollisimman pitkään hyvinä.

Teksti: Sarita Silvennoinen

Aiheeseen liittyviä juttuja