Tekstiilit tehokkaammin keräykseen ja kierrätykseen

Uusi jäteasetus velvoittaa tehokkaampaan tekstiilin erilliskeräykseen ja kierrätykseen 1.1.2023 lähtien. Uusi jäteasetus hyväksyttiin viime vuoden lopussa ja se velvoittaa kunnat järjestämään asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanoton. Yritykset ja julkisesta hallinto- ja palvelutoiminnasta vastaavat vastaavat siitä itse.

Tekstiilit tehokkaammin keräykseen ja kierrätykseen | Kierrätys | Kotiseutulainen

Loimi-Hämeen Jätehuolto Osakeyhtiöllä on alueellisia vastaanottopisteitä poistotekstiilille ja niitä on ollut jo ennen lakimuutoksen velvoiteaikataulua. Poistotekstiilien vastaanottopisteet näkyvät esimerkiksi www.kierratys.info -sivustolla.

LHJ:n logistiikka- ja viestintäpäällikkö Mirva Naatula kertoo,  että aivan jokaisessa kunnassa vastaanottoa ei vielä ole pysytty järjestämään mm. tilahaasteiden vuoksi, 

− Mutta selvitämme kevään aikana mahdollisten täydentävien keräyspisteiden mahdollisuutta.

Poistotekstiileissä haasteita ovat mm. tekstiilien monikuituisuus eli esim. sekoitemateriaaleja olevat tekstiilit, jotka vaikuttavat suoraan poistotekstiilin hyötykäyttöön. Tällä hetkellä luonnonkuiduilla on parhaat kierrätysominaisuudet, tekokuitujen kanssa on vielä haasteita. 

Käyttökelpoista tekstiiliä ei kannata viedä poistotekstiilikeräykseen, vaan kierrättää tai myydä tekstiilit kirpputorien tai lahjoitusten kautta. 

– Mikäli kotoa löytyy rikkinäisiä ja kuluneita vaatteita ja kodintekstiilejä, voi ne tuoda LHJ:n maksuttomaan poistotekstiilikeräykseen. Forssan seudulla vastaanottopaikkoja ovat Kiimassuon jätekeskus sekä Forssan Tex vexin toimipiste. Olemme aloittaneet yhteystyökokeilun myös forssalaisen Kirppis-Kellarin kanssa. Poistotekstiilit tulee palauttaa muovipussissa keräysastiaan. 

Tex vexiin hajutonta ja kuivaa tekstiiliä

Tex vex ottaa vastaan vaatteita, kodintekstiilejä, kankaita, lankoja ja käsityötarvikkeita. Tex vex ei ota vastaan käytettyjä sukkia, alusvaatteita tai homeisia ja märkiä tekstiilejä, eikä patjoja, tyynyjä tai mattoja.

Tex vexin työvalmentaja Saija Mäkelä kertoo,  että hänen työnsä näkökulmasta on hyvä, että entistä enemmän kerätään tekstiiliä. 

− Tex vexissä uusi jäteasetus näkyy mahdollisesti kuukauden päästä siinä, että tekstiiliä tuodaan enemmän kierrätykseen.

– Tex vexiin tuodaan kierrätettävää tekstiiliä, eli hajutonta ja kuivaa, joko suoraan Tex vexiin tai Kiimassuon poistotekstiili konttiin. Jäte lajitellaan meillä ja ohjeet meille tuotavaan tekstiilin ovat samat kuin ennen.

Foxa Oy:n tavoitteena kehittää kestäviä ja kierrätettäviä materiaaleja työvaatteille

Foxa Oy:n toimitusjohtaja Johanna Rämö kommentoi uutta jäteasetusta.

– Foxa Oy on pääasiassa työvaatteissa käytettävien tekstiilienkehittäjä ja maahantuoja. Työvaatemateriaalit ovat ekologisia siinä mielessä, että ne ovat kestäviä ja ne eivät mene rikki pienestä. Kun työvaate tulee tiensä päähän, materiaali ja vaatesuunnittelu vaikuttavat siihen, miten se kierrätetään.

Osa Foxa Oy:n kankaista voidaan kuiduttaa mekaanisesti ja käyttää uudestaan. Haasteena ovat teknisemmät  vettäpitävät ulkovaatemateriaalit, joissa sively tai kalvo on eri materiaalia kuin pintakangas.

 – Foxa Oy:n toimintaan uusi jäteasetus vaikuttaa siinä mielessä, että seuraamme materiaalikehitystä ja kehitämme materiaaleja kierrätettävyys huomioiden. Esimerkiksi sadevaatteisiin on tarjolla ns. monomateriaaleja, joissa pintakangas ja siinä oleva laminaattikalvo ovat molemmat polyesteria. Laki asettaa vaatimuksen kierrätettävän tekstiilin kehittämiselle.

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja