Kerttu Rautio-Mansikkaniemi, elämä laulun siivillä

Oskar Merikannon J. H. Erkon tekstiin säveltämä laulu ”Sinä kullan murunen” oli yksi Kerttu Rautio-Mansikkaniemen lempilauluista. Hän syntyi 19.5.1933 Haukiputaalla ja oli kahdeksan sisaruksen joukosta vanhin. Lapsuutta varjostivat sotavuodet, mutta laulukipinä iski jo varhain ja hän pääsi laulamaan alttoa kirkkokuoroon. Ajan mittaan sekä elämä että ääni kirkastuivat ja Kertusta tulikin korkea lyyrinen sopraano.

Kerttu Rautio-Mansikkaniemi, elämä laulun siivillä | Muistokirjoitus | Kotiseutulainen

Kertun opintie oli pitkä ja monivaiheinen: Oulun Naiskotiteollisuuskoulun pukuompeluosasto (1951–52), Alkio-Opisto (1952–53), Yhteiskunnallinen Korkeakoulu Helsingissä (1953-1956) ja lisäksi lauluopintoja mm. Oulun ja Jyväskylän musiikkiopistoissa (nyk. konservatorioita). Jyväskylässä hänellä oli onni päästä legendaarisen sopraanon Lea Piltin oppiin ja Kertun nuottivarastoista löytyykin muutamia Lea Piltin signeeraamia nuotteja.

La Traviatan Violetta, Jevgeni Oneginin Tatjana ja Verdin Naamiohuvien Amelia olivat Kertun suuria päärooleja Oulun oopperassa vuosina 1965-1968. Näiden lisäksi unohtumattomia musiikillisia elämyksiä ovat olleet myös opintomatkat Wieniin ja Italian Sienaan. Laulamisen ohella Kerttu työskenteli aktiivisesti kulttuurin saralla: raittiussihteerinä Loimaalla sekä Nuorisoseuraliiton palveluksessa aluksi tanhuohjaajana ja sittemmin Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Suomen alueiden toiminnanjohtajana.

Tammelasta kotoisin ollut viulisti Kalle Mansikkaniemi oli herättänyt Kertun kiinnostuksen kuuleman mukaan jo kansantanssifestivaaleilla Norjassa, jossa Kerttu oli tanhuohjaajana ja Kalle viulistina. Rakkaus roihahti tavatessa uudestaan vähän myöhemmin Oriveden kansantanssikursseilla. Kerttu muutti ”etelään”, aluksi Hämeenlinnaan ja sieltä yhdessä Kallen kotitanhuville Tammelaan. Perheeseen syntyi kaksi lasta, Sanna ja Kalle, jotka molemmat saivat kasvaa laulun ja soiton keskellä.

Kerttu teki pitkän uran Forssan Musiikkiopiston (nyk. Lounais-Hämeen Musiikkiopisto)  laulunopettajana ja Tammelan kunnan kulttuurisihteerinä. Hän on yksi Lounais-Hämeen Musiikkipäivät ry:n perustajista ja piti pyörät pyörimässä 1980–2007 työskennellen sekä toimintasihteerinä että toiminnanjohtajana. Hetken aikaa hän opetti myös vanhoja tansseja kansalaisopistossa ja johti Forssan Naiskuoroa.

Valoisa elämänasenne auttoi Kerttua selviämään elämän karikoista ja hän jaksoi aina innostua uusista ideoista ja ihmisistä. Hän jaksoi aina kannustaa muita, sekä perheenjäseniään, oppilaitaan ja ystäviään. Säilyttäen lempeän luonteensa loppuun saakka hän nukkui pois 5.8.2022 Tammelan Ruisluodossa pitkällisen sairauden uuvuttamana. Hänet on haudattu omaisten läsnä ollessa.

Haluamme nyt kutsua ystävät, tutut, naapurit, Kertun entiset oppilaat, työkaverit ja kaikki muutkin musiikin ystävät konserttiin ja kahville Tammelan kunnantalon valtuustosaliin sunnuntaina 30.10.2022 klo 15. Esiintyjinä ovat Sanna (laulu, viulu) ja Kalle Mansikkaniemi (viulu) eli ”Rokasahurit” ja heidän mukanaan myös Liisa Kouvonen (laulu), Timo Oiva (kitara) ja Natalia Maltizova (piano) ym. Konserttiin on vapaa pääsy, vapaaehtoinen ohjelmamaksu on 10 €. Pidetään sellaiset juhlat, jossa Kerttukin olisi halunnut olla mukana!

Sanna ja Kalle Mansikkaniemi

Aiheeseen liittyviä juttuja