Miten järjestää ympäristö-ystävälliset juhlat?

Juhlien järjestämisessä ekotekoja ovat kierrätys ja uusiokäyttö. Martta-järjestöllä on valtakunnallinen kotitalousneuvontapuhelin ja chat, josta saa kysyä neuvoa ja tietoa mm. ympäristöystävällisten juhlien järjestämiseen.Ympäristöystävälliset valinnat ovat osa myös monen pitopalvelun palveluja kuten Café Tammelan.

Miten järjestää ympäristö-ystävälliset juhlat? | Juhlat | Kotiseutulainen

– Juhlien järjestämisen A ja O on hyvä suunnittelu ja työn jakaminen, Erja-Liisa Lähde Tammelan Marttojen varapuheenjohtaja ja Etelä-Hämeen Marttapiirin hallituksen puheenjohtaja tiivistää.

– Usein siivotaan ja tehdään iso työ kodin laittamisessa kuntoon juhlia varten, mutta onko se kaikki tarpeellista. Siivoamisessa on tärkeintä imurointi, pölyjen pyyhkiminen ja tavaroiden järjestäminen sekä siisti vessa ja puhtaat pyyhkeet. On makuasia, peseekö ikkunat vai ei. 

Siivoamisessa ekoteko on valita ympäristöystävällisiä aineita, vahvoja kemiallisia aineita ei aina tarvita. Esimerkiksi ikkunat voi pestä vedellä ja etikalla, rasvaisiin jälkiin voi käyttää soodaa tai palasaippuaa.

– Tarjoilu on hyvä suunnitella sesongin mukaan ja suosia kotimaisia tuotteita. Ja kun voikukat, vuohenputket ja muut villiyrtit alkavat orastaa, ne ovat hyödynnettävissä tarjoilussa ja luonnonkukat koristelussa. Tällä hetkellä tarjoilussa voi käyttää esim. nokkosta. Raparperin kasvun myötä Marttojen nettisivuilta löytyy hyvä raparperi tuoremehun ohje juhlien juomaksi. Marttojen nettisivuilta löytyy paljon erilaisia reseptejä juhlaan, Erja-Liisa Lähde vinkkaa.

Ei ruokahävikille

Zerowaste eli nollahävikki juomissa, drinkeissä, ruoissa ja koristelussa on osa ympäristöystävällistä ajattelua. Lajittelun mahdollistaminen on ekoteko: ruoantähteet voi eritellä biojätteeseen. Ympäristöystävällisiä materiaaleja voi suosia valitessasi esimerkiksi servettejä.

– Ruokahävikin saa pidettyä minimissä kun tarjoilua ei suunnittele liian laajaksi ja tuotteita valmistaessa lasketaan raaka-aineiden määriä. Tarjolla ei pidetä liikaa kerralla vaan pöytää täydennetään aina menekin mukaan, Café Tammelan yrittäjä Kirsi-Marja Eerikäinen neuvoo.

Ruokahävikkiä voi vähentää antamalla tarjoiltavaa vieraille evääksi matkaan, viedä työpaikalle, pakastamalla tai itse vien iäkkäille naapureille. Hyvällä suunnitellulla ruokahävikkiä ei synny.

– Juhliin tilataan edelleen enemmän lihapainoitteisia pääruokia, mutta kasvisvaihtoehtojen ja kokonaan vegaanisten vaihtoehtojen kysyntä lisääntyy kokoajan. Tämän vuoden hitiksi voisi sanoa, että juhlapöydät katetaan nyt erilaisten makumaailmojen salaateilla ja tukevat pääruuat vähenevät, Kirsi-Marja Eerikäinen kertoo.

Erja-Liisa Lähde Tammelan Martoista tietää, että voileipäkakku on tullut uudestaan suosioon ja mielikuvitus on rajana, miten sen haluaa täyttää. 

Ei stressiä – osta palveluja

Kaikkea ei aina tarvitse tehdä itse, Esimerkiksi Café Tammelassa on useita eri palveluita tarjolla ja asiakas otetaan mukaan suunnitteluun.

– Pienissä alle 50 henkilön juhlissa suosimme täyden palvelun juhlaa kahvilatilaamme. Katamme kahvilan kauniiksi juhlatilaksi ja asiakas voi vain tulla juhlaan, me hoidamme kattamisen koristeluista herkullisiin tarjoiluihin. Valmistamme myös juhlaruokia noudettaviksi ilman tarjoilupalveluita. Noudettavat juhlaruuat saa meiltä valmiiksi tarjoiluastioihin tarjolle laitettuina, Kirsi-Marja Eerikäinen kertoo.

Asiakkaat arvostavat raaka-aineiden kotimaisuutta.

 – Käytämme ainoastaan kotimaista lihaa sekä pyrimme suosimaan lähituottajien tuotteita ja raaka-aineita mahdollisuuksien mukaan. Pitopalveluumme on hankittu oma pieni astiasto joka kulkee juhlapaikalle mukanamme, mikäli juhlapaikalla ei astiastoa löydy. Juhlapöydän kattamisessa panostamme yhtenäiseen ilmeeseen omilla tarjoiluastioillamme.

Ympäristöystävällinen kattaus

–  Ympäristöystävällisessä kattauksessa ei mielellään käytetä kertakäyttöastioita. Astioita voi laina ystäviltä ja sukulaisilta tai ostaa kirpputorilta. Niitä voi vuokrata myös yhdistyksiltä. Tammelan Martat vuokraa helppokäyttöistä 90 kupin perkolaattoria, Erja-Liisa Lähde Tammelan Martoista sanoo

– Kattaus ja koristelu tulee tehdä juhlien sankarin ja teeman mukaan. Se voi olla yksinkertainen eli valkoinen liina ja luonnonkukkia. Hyvä on myös muistaa: vieraat tuovat useasti kukkia juhliin ja niillä voi koristaa kodin kauniiksi.

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi