Rahaviikolla kartutetaan nuorten taloustaitoja

Viikko 12 21.-25.3. on nimetty Rahaviikoksi (Global Money Week). Kampanjan kansainvälinen pääjärjestäjä on taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD ja sen talouskoulutuksen verkosto Network on Financial Education (INFE). Rahaviikko on perustettu nuorten talousosaamisen edistämiseksi.

close-up photo of assorted coins

Rahaviikon sisältö on kaikkien taloustaidoista kiinnostuneiden käytössä Rahaviikkojen nettisivustolla www.rahaviikko.fi. Viikon ohjelmat ovat maksuttomia. 

Vinkkejä säästämiseen 

Säästäminen ja sijoittaminen ovat tänä päivänä paljon pinnalla. Niistä on tullut ison yleisön kiinnostuksen kohteita. Sijoittaminen ja säästäminen eivät katso ikää, sukupuolta tai ammattia. Säästämiseen ja sijoittamiseen opastusta on saatavissa hyvin monesta paikkaa. 

Hyviä aloittelijoille tarkoitettuja kirjoja on saatavissa kirjastoista. Merja Mähkä on kirjoittanut kirjan Rahastokirja vasta-alkajille ja Seppo Saario Näin sijoitan pörssiosakkeisiin – opas nuorille. Sijoittajaksi 7 päivässä (Merja Mähkä, Unna Lehtipuu) on myös hyvä kirja aloittelijalle. Mielenkiintoista kuunneltavaa on lisäksi Julia Thurenilla, joka löytyy myös YleAreenasta. 

Helposti lähestyttäviä, tavallisista lähtökohdista aloittaneita rahavalmentajia löytyy netistä. Heillä on usein myös omat youtubekanavansa ja podcastinsa. Tällainen on Mähkän ja Thurenin lisäksi esimerkiksi Rahabalanssin Jenna Mattila. Naisiin voi vedota Mimmit sijoittaa-yhteisö, Rahamedia tai Jasmin Hamidin podit. Nuorille löytyy myös omia, nuorten tekemiä sijoitusblogeja, kuten Rahajunnut ja Vaurastuja

Tiedosta toimintaan

Kun tietoa on kerrytetty, on löydettävä raha, jonka sijoittaa. Sijoittamisen yhteydessä voi käyttää myös termiä säästäminen, sillä raha on säästettyä rahaa, joka vain laitetaan kasvamaan. 

Sijoittamisen voi aloittaa pienellä summalla. Esimerkiksi rahastosijoittamisessa jo 10-20 eurolla kuukaudessa voi aloittaa. Helpoin tapa on laittaa heti palkasta sijoitussumma sivuun sen tullessa tilille. riittävä summa on koossa. 

Tunnista rahankäyttösi

Jotta voisi säästää, on tunnettava omat tulonsa ja menonsa. Säästämisen alkuun on hyvä tarkistaa rahankäyttöään ja kulutustottumuksiaan. Löytyykö menosarakkeestasi sellaisia kuluja, joita olisit valmis karsimaan. Voit ehkä vaihtaa jonkin toistuvan menosi halvempaan. Esimerkiksi puhelinliittymiä voi tarkistaa ja kilpailuttaa. Tee ruokakauppaan kauppalista ja pitäydy siinä. Hyödynnä alennukset. Tee ruoka itse ja sesonkituotteista. Laita tauolle äänikirja- tai suoratoistopalveluita, joita et ehdi käyttää.. Pienistä puroista kasvaa suuri virta. Älä elä yli varojesi. 

Hanki lisää tulonlähteitä

Kun menot on syynätty, voi tarkastella paremmin myös tulopuolta. Monesti neuvotaan hankkimaan useampia tulonlähteitä. Pienituloisella voi olla jotain erityisosaamista, jota voisi hyödyntää myös tulojen kerryttämiseen. Erityisosaaminen voi olla mitä tahansa. 

Sanotaan, että menestymisestä 80 % on psykologiaa. Kun oivallat, että sijoittaminen on mahdollista kenelle tahansa ja saat käännettyä rahauskomuksesi tuottavalle kantille, olet valmis aloittamaan. Tarkista siis omat mielen rahataidot ja jätä epäedulliset uskomukset taaksesi.