Positiivisuus, sisu ja voima perhe-elämän ja yrittäjyyden mahdollistajana

Forssan Optikko Kirkassilmän Satu Järvinen istuu kotisohvallaan koiransa Donna vierellään iloisesti hymyillen ja miettien vastausta kysymykseen: mikä on supervoimasi?
– Sisu, se on mahdollistanut minulle asioita.

Positiivisuus, sisu ja voima perhe-elämän ja yrittäjyyden mahdollistajana | Naiset | Kotiseutulainen

Satu Järvinen on yrittäjä ja äiti. Pohtiessaan työn ja perhe-elämän yhteensovittamista hän toteaa:

– Poikani ja yritykseni ovat olleet minulla elämässäni ensimmäisellä sijalla.  Saan voimaa perheestä, ystävistä ja työstäni. Kun on vastoinkäymisiä, jo toisen läsnäolo auttaa. Työssäni saan ratkoa haastavia ongelmia ja tyytyväinen asiakas tuo hyvän fiiliksen ja se kannattelee.

Rajat työlle

Yrittäjän on laitettava rajat työlleen.  Satu Järvinen on pitänyt kiinni siitä, että klo 17.30 jälkeen ja sunnuntaisin ei tehdä töitä, vaan se aika on varattu muulle. Hän tunnustaa kuitenkin, että ajoittain otetaan yön tunneista erityisesti pohjoismaiselle  ja eurooppalaiselle yhteistyölle piilolasien asiantuntijana mm. tekstejä kirjoittamalla.

– Vein  poikani hoitoon 8 kk iässä.  Nyt myöhemmin olen keskustellut asiasta hänen kanssaan ja hän on todennut, että hänellä on ollut asiat hyvin. Se ei ole vaikuttanut, jos ongelmia on ollut, Satu Järvinen muistelee.

Satu Järvinen on ollut mukana lapsensa harrastuksissa.

– Nuoret ovat lähellä sydäntäni, vaikka poikani ei ole enää FoSun (Forssan Suupparit ry) salibandyssä mukana. Minä olen jatkanut siellä toimintaani.

Positiivisuudesta saa voimaa

Työn ja perheen yhteensovittaminen vaatii suunnitelmallisuutta. Kiireestä selviää kalenterin ja kellon avulla. Työn tarkoitus on aina ollut elättää perhe. 

– Olen opetellut näkemään asiat positiivisesti, saan siitä voimaa. Negatiivisuuden kierre vie voimia. Positiivisuus kerää oikeanlaiset ihmiset ympärille, he auttavat. Uskon, että kaikki onnistuu ja haaveilen aina isosti, mielestäni niin voi vain saavuttaa asioita.

–Turha olla muuta kuin on, sekin vie energiaa. Perheen kanssa saa olla oma itsensä.

Positiivisuus, sisu ja voima perhe-elämän ja yrittäjyyden mahdollistajana | Naiset | Kotiseutulainen
Sadun luottokaver 7 v. mäyräkoira Donna.

Palautuminen on tärkeää

Itsensä nollaaminen tuo arkeen energiaa. Tämä tarkoittaa Satu Järviselle lenkkeilyä Donna-koiransa kanssa aamuin ja illoin kuunnellen ympäristön äänimaailmaa. Ja avantouintia kolme kertaa viikossa.

– Avantouinnissa keskityn pysymään hengissä ärräpäiden kera, siitä tulee hyvä fiilis ja sen  jälkeen saan ratkottua asiat nopeammin, Satu Järvinen nauraa.

Satu kuuntelee myös äänikirjoja ja käy salilla. Erityisesti dekkarisarjat ovat hänen mieleen. 

– Tällä hetkellä kuuntelen Donna Leonin äänikirjoja. Hyviä ovat myös Antti Hautalehdon dekkarit. Kuuntelen vuodessa noin 150 äänikirjaa. Minulla ei ole aikaa pysähtyä kirjan ääreen lukemaan, kuuntelen äänikirjoja siivotessani ja illalla nukahtaessani.

Olen ylpeä pojastani

Kysyttäessä, mistä Satu Järvinen on ylpeä, hän vastaa heti:

 – Olen ylpeä pojastani. Hänestä on kasvanut hieno nuori mies. Uskon, että minä olen vaikuttanut asiaan.

Satu vinkkaa myös muille, että unelmat on tehty toteutettavaksi. Jos haaveilet yrittäjyydestä, ei saa antaa muiden lannistaa. Unelmiin pitää uskoa. Satu Järvinen on mukana Forssan ja Hämeen yrittäjien toiminnassa ja kertookin, että toiminnassa ajoittain aina pohditaan, miten aktivoida toimijoita mukaan. Hän toivookin muutosta siihen, että yrittäjät eivät jää yksin neljän seinän sisään, vaan hakevat verkostoa ja kommunikointia.

Hän kannustaa myös naisia yrittäjiksi toteuttamaan unelmiaan.

 – Naiset osaavat ajatella laaja-alaisesti, tuoda asiat esille empaattisesti ja yrittäjänaisista voi hakea tsemppitukea. 

Satu Järvinen muistelee, että nuorempana bisnesmaailmassa naisen haasteena oli  uskottavuus. Kohtasi tytöttelyä ja piti olla pätevä, että sai oman tilan haltuun.

Pilke silmäkulmassa Satu toteaa, että häntä kuvastaa jännitetty hauis-emoji, eli voima ja vihreä väri, joka tarkoittaa hänelle uuden alkua ja ajattelua, uusiutumista.

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi 

Aiheeseen liittyviä juttuja