Riittävätkö markat, sentit, sähkö ja vesi? Kodinkoneilla helpotusta naisten arkeen

Syyskuun Ruokakeskiviikko 14.9 klo 18 Maatalousmuseo Sarkassa.

Riittävätkö markat, sentit, sähkö ja vesi? Kodinkoneilla helpotusta naisten arkeen | Tapahtumat ja tekeminen | Kotiseutulainen

Moniin suomalaisiin keittiöihin ilmestyi uusia kodinkoneita 1950–1970-luvuilla. Kodinkoneiden yleistyminen kotitalouksissa muutti erityisesti naisten arkea.

Tutkijatohtori FT Maria Vanha-Similä Jyväskylän yliopistosta kertoo Ruokakeskiviikon esitelmässään 14.9. klo 18, miten kodinkoneiden yleistyminen kotitalouksissa 1950-luvulta lähtien muutti erityisesti naisten arkea.

Mahdollisuuksien mukaan koteihin hankittiin jääkaappeja, sähköliesiä ja pakastamia. Myös pienempiä koneita, kuten sähkövatkaimia, automaattisia leivänpaahtimia sekä kahvinkeittimiä, alkoi ilmestyä keittiöihin.

− Koneet nopeuttivat ja helpottivat töitä, mutta niiden hankinta vaati taloudellisia satsauksia. Perheessä piti miettiä, miten rahat riittävät uusiin laitteisiin ja mistä niille saataisiin perinteiseen tapaan suunniteltuihin keittiöihin tilaa, Vanha-Similä kuvaa

Vanha-Similä kertoo esitelmässään kodinkoneiden vallankumouksesta liittäen aiheensa Saran Ruokakulmassa esillä olevaan Kätevää, eikö totta -näyttelyyn.

Ruokakeskiviikot ovat Suomen maatalousmuseo Sarkan luento- ja tapahtumasarja, jossa syvennytään erilaisiin ruokateemoihin. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Vanha-Similän esitys on nähtävissä ja kuultavissa seminaaritila Riihessä klo 18. Sitä voi seurata myös verkossa suoratoistolähetyksenä esityksen alkaessa YouTube-kanavalla,             

Aiheeseen liittyviä juttuja