Miestä väkevämpi – miesten oma aamiaishetki Vorssan Vapriikissa

Poikkeusaika on vaikuttanut vahvasti henkiseen hyvinvointiimme. Miten mies jaksaa tässä ajassa? Millä keinoilla pysyä mukana elämän vaihtelevissa aallokoissa? Forssan seurakunta ja Suomen Raamattuopisto järjestävät kerran kuussa miehille kohtaamisen, jossa voi keskustella ajankohtaisista asioista – kuin mies miehelle.

Miestä väkevämpi – miesten oma aamiaishetki Vorssan Vapriikissa | Miehet | Kotiseutulainen

Eikka Kähärä ja Erkki Pennanen suunnittelevat yhdessä tiiminsä kanssa tulevia Miestä väkevämpi -aamiaistilaisuuksia.

Miehet ovat usein niitä, jotka vetäytyvät pois tai seuraavat isommassa porukassa keskustelua sivusta. Forssan seudulla ei ole seurakunnan toimesta ollut miehille kohdennettua avointa toimintaa. Paikkakunnalle Lohjalta muuttanut, nyt jo eläköitynyt lähetystyöntekijä ja seurakunnan vapaaehtoistyöntekijänä toimiva Erkki Pennanen halusi tuoda vipinää paikkakunnalle.

– Tässä haastavassa ajassa on tärkeää puhua ja keskustella. Kohdata ihmisiä ja kuulua johonkin porukkaan. Forssan seurakunta ja Suomen Raamattuopisto lähtivät mukaan aamiaistilaisuuden järjestämiseen ja saimme muodostettua neljän miehen tiimin, jolla nyt puuhaamme ensimmäistä tapahtumaa pystyyn, Erkki Pennanen kertoo.

Pennasen lisäksi Miestä väkevämpi –aamiaistilaisuuksia on järjestämässä Forssan seurakunnasta aikuistyön pastori Eikka Kähärä sekä Suomen Raamattuopistosta aluejohtaja Kari Kuusisto.
– Tilaisuuksissa on tarkoitus pohtia, olisiko Raamatulla jotain annettavaa ja sanottavaa tässä haastavassa ajassa. Haluamme tehdä tästä perinteen, jonne voi osallistua joka kuukausi tai aina halutessaan.

Päivän sana ja aamupala

Pandemian aikana kanssakäyminen on vähentynyt ja yksinäisyys vaivaa monia suomalaisia.

– Seurakunnalla on nuorten miesten saunailtoja, mutta ei tällaista avointa toimintaa. Uskoisin, että miesten aamiaistilaisuudelle löytyy kysyntää ja paikalle saadaan paljon osallistujia, Eikka Kähärä Forssan seurakunnasta sanoo.

Tilaisuuteen sisältyy runsas aamiainen, musiikkia ja osaavan alustajan pohjaama keskustelu ennalta valitusta, mielenkiintoisesta aiheesta. Ensimmäiset aamukahvit katetaan Vorssan Vapriikkiin torstaina 31.3.2022 kello 7.30-9.00. Tuolloin alustajaksi on tulossa kauppatieteiden tohtori ja teologian maisteri Asko Kinnunen. Teemana on Mies isänä, poikana ja johtajana.

– Naisten aamukahvitilaisuuksia on Forssassa järjestetty onnistuneesti jo kolmenkymmenen vuoden ajan. On hienoa, jos saisimme aktivoitua myös miehet tällaiseen säännölliseen, veljelliseen kohtaamiseen, Kähärä sanoo.

Miehet yhteen

Miestä väkevämpi on osa Suomen Raamattuopiston konseptoimaa toimintaa, jolla on tarkoitus aktivoida miesten toimintaa. Erkki Pennanen otti yhteyttä Suomen Raamattuopiston Kanta-Hämeen aluejohtaja Kari Kuusistoon. Kuusisto haluaa kehittää seudun miestyötä ja koordinoida erilaisia toiminnallisia kokoontumisia ja ryhmiä.

– Koko Suomen Raamattuopiston yhtenä tavoitteena tässä ajassa on rohkaista miehiä kohtaamaan ja puhumaan. Toivomme, että paikalle innostuu tulemaan mahdollisimman paljon porukkaa. Isolla osallistumismäärällä saadaan monipuolisia keskusteluja ja useita näkökantoja asioihin.

Lento elämään -lähetystapahtuma

Toimeliaalla porukalla on jo suunnitelmia tulevaisuudenkin suhteen. Työn alla on toukokuussa toteutettava rovastikunnallinen lähetyslentotapahtuma. Tapahtumaa työstämään tulivat Pennasen lisäksi diakoniapappi Asko Kantola sekä Suomen Lähetyslentäjät ry:n toiminnanjohtaja, liikennelentäjä Janne Ropponen. Lähetyslentäjät ovat Ropposen johdolla tulossa Forssan lentokentällä järjestettävään tapahtumaan esittelemään toimintaansa ja kertomaan kokemuksistaan.

– Tarjoamme mahdollisuuden tutustua Suomen Lähetyslentäjien toimintaan ja tarkoituksena on mahdollisuuksien mukaan perehdyttää ihmisiä MAF-lentokoulutukseen. Itse olen toiminut lähetyslentäjänä turvattomilla katastrofialueilla ja lennättänyt apua paikkoihin, joihin sitä muutoin olisi ollut mahdotonta saada, Janne Ropponen sanoo.

Miehen muistelot kohdistuvat sisällissodan riipimään Ugandaan ja vaikeakulkuiseen Mongoliaan.

– Olen nähnyt lähetyslentotyön korvaamattoman merkityksen. Tämä tapahtuma on hieno tilaisuus tulla tutustumaan tähän arvokkaaseen työhön.

Ensimmäinen Miestä väkevämpi –aamukahvitilaisuus Vorssan Vapriikissa to 31.3 klo 7.30-9.00.

Seuraavat tilaisuudet ja aiheet:
Huhtikuu Yritystoiminta ja Jumala
Toukokuu Lento Elämään, lähetyslentotapahtuma
Kesäkuu Minkälainen on tosimies?
Heinäkuu Lomakuu (ei kokoontumista)
Elokuu Usko, tiede ja totuus
Syyskuu Usko ja urheilu/Liikemiehet lähetystyön apuna

Teksti ja kuva: Sarita Silvennoinen