Nyt on aika monipuolisesti kehittää ja laajentaa ikäihmisten palveluja!

Viimeiset kolme vuotta on Kanta-Hämeen hyvinvointialueella tarkoittanut pakonomaisten leikkausten läpiviemistä sulkemalla terveysasemia, vanhustenpalveluyksiköitä ja supistamalla sairaalatoimintoja. Näitä on vaikeaa käynnistää uudestaan. Kotihoidon palveluja ei ole kyetty vastaavasti lisäämään. Jonot ympärivuorokautiseen hoivaan ovat kasvaneet, ja hoivan kriteerit ovat tiukentuneet – samalla myös kotihoidon. Mahdoton yhtälö?

Palvelujen kehittäminen ja uudistaminen on jäänyt säästöpaineiden alle. Paljon hyvää on silti saatu aikaan. Kotisairaala on tarpeen ja GerBiili on erinomainen panostus, jonka turvin vanhus voi jonkun aikaa pitempään asua kotonaan. Silti meillä on sote-palveluissa vanhuksen mentävä aukko turvallisessa vanhustenhoivassa. Kotihoito uhkaa pahimmillaan koitua kotiheitteillejätöksi. Se on estettävä! Itsenäiseen toimintaan kykenemätöntä, yksinäistä vanhusta ei pidä hoitaa kotona, vaan ympärivuorokautisessa hoivassa.

Meiltä puuttuu kokonaisuuden hallinta, johon liittyy laadukas kotiuttaminen sairaalasta, merkittävä panostus toimintakykyä ylläpitävään ja korjaavaan kuntoutukseen, sekä ennaltaehkäisevät kotiin vietävät palvelut, kuten etsivä vanhustyö. Tätä on tarjolla vain Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Riihimäellä sekä Tammelassa. OmaHämeen tulisi koordinoida, yhdenmukaistaa ja vakiinnuttaa liikkuvaa etsivää vanhustyötä yhteistyössä kuntien, seurakuntien ja muiden toimijoiden, kuten Kotokartanosäätiön kanssa.

75-vuotiaista 80% on edelleen säännöllisten sote-palveluiden ulkopuolella. Olisiko tämä oikea ikä ennaltaehkäisevälle, palveluja ja kuntoutustarpeita arvioivalle kotikäynnille?

On otettava rohkeasti käyttöön myös uusia palvelumuotoja. Ikäihmisten neuvola voisi olla tarpeen. Ikäihmisten omalääkäristä on hyviä kokemuksia, esim Etelä-Savossa. Hyväksyttyjen talouden tasapainottamisohjelmien mukaan ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja vähennetään edelleen noin 250 vuoden 2026 loppuun mennessä. Senioriasumista, perhehoitoa ja yhteisöllistä asumista tulee lisätä. OmaHäme arvioi, että yhteisöllisen asumisen paikkoja tarvittaisiin noin 560 v. 2030 mennessä. Se on valtava taloudellinen panostus!

Kotona-asuminen tulee vääjäämättä lisääntymään – siispä OmaHämeessä tulee nyt välittömästi merkittävästi panostaa kotiin vietäviin hoito-, hoiva- ja kuntoutuspalveluihin!

Jan Löfstedt, alue-ja kuntavaravaltuutettu, OmaHäme integraatiovaliokunnan jäsen (Vihr.) Alue-ja kuntavaaliehdokas, Tammela

janalbinlofstedt@gmail.com, 050 4285698

Kaikki artikkelit

Siirry takaisin sivun alkuun