Kaikkea tutkitaan – piparinpaistajiakin!

Piparit vaarassa palaa joka kolmannella – herkimmin palavat gluteenittomat.

Noin puolet joululeivonnaiskyselyn vastaajista arvioi hallitsevansa piparkakkujen leipomisen takuuvarmasti. Noin joka kolmannelle tuottaa vaikeuksia pipareiden paistaminen niiden palamisherkkyyden vuoksi.

Liian paksut piparkakut jäävät keskeltä pehmeiksi ja toisaalta liian ohueksi kaulitut palavat helposti. Sopiva paksuus on noin 2–3 mm. Kerralla tulisi aina paistaa halkaisijaltaan suunnilleen samankokoisia pipareita. Silloin paistoaika on kaikille sama ja lopputulos tasainen. Ne ovat valmiit, kun piparin syrjät ovat juuri ja juuri ruskistuneet.

Gluteenittomien pipareiden paistamisessa kannattaa olla erityisen tarkka.

Gluteenittomissa jauhoissa, kuten riisi- ja maissijauhoissa, on enemmän tärkkelystä. Se saa piparit ruskistumaan ja palamaan nopeammin. Paistolämpötila kannattaa pitää hieman alhaisempana ja tarkkailla pipareita erityisesti paiston loppuvaiheessa. Paistoaika on noin 5–8 minuuttia piparkakkujen paksuudesta riippuen.

Nuorison piparkakut tunnistaa koristelusta

Joulupiparkakkujen koristelu jakaa jonkin verran eri ikäisiä leipojia. Kyselyn vastaajista 60 prosenttia pitää joulupipareiden koristelua välttämättömänä.

Koristelu on erityisen tärkeää nuoremmille ikäryhmille. Peräti 75 prosenttia 18–24-vuotiaista pitää sitä välttämättömänä. Tämä selittynee osin sillä, että nuoret ovat kasvaneet someaikakaudella, jossa ”Instagram-kelpoisuus” ja kauniit kuvat ovat keskeisessä roolissa.

Vaikka koristelu onkin suosittua, monille se tuottaa vaikeuksia. Yli 40 prosenttia vastaajista kokee koristepursotusten tekemisen vaikeaksi.

Piparkakkujen koristelun salaisuus piilee kuorrutteen oikeassa koostumuksessa. Kuorrutteen tulee olla sopivan jämäkkää, jotta kuviot pysyvät tarkkoina, mutta samalla riittävän juoksevaa, jotta pursottaminen sujuu ongelmitta. Valmiit, pursotustuubiin pakatut sokerikuorrutteet helpottavat koristelua. Perinteisen valkean kuorrutteen lisäksi piparkakulle voi antaa uutta ilmettä vaikkapa violetilla tai mustalla.

Epäonnistumisen pelko nousee yhtä matkaa piparkakkutalon rakentuessa kohti harjakorkeutta

Tänä vuonna yli 40 prosenttia suomalaisista aikoo leipoa jouluksi piparkakkutalon. Valtaosa leipojista haluaa tehdä talon alusta asti itse. Kaikista joulun leivonnaisista piparkakkutalon tekemiseen liittyy korkein epäonnistumisen pelko. Lähes joka viides Dr. Oetkerin joululeivonnaiskyselyyn vastannut ei leivo piparkakkutaloa epäonnistumisen pelon tai aiemman epäonnistumisen vuoksi. Yli 60 prosentille niistä, jotka leipovat, vaikeinta on seinien ja katon liimaaminen.

Seinien ja katon liimaamiseen kannattaa käyttää tulikuuman sokerin sijaan leivontaliimaa. Sillä varmistetaan se, ettei joulun innokkaat leipurit polta sormiaan. Talon rakentajan epävarmuutta pystyy vähentämään leivontakaavoilla. Valmiita kaavoja löytyy verkosta. Aloittelijalle soveltuu parhaiten yksinkertainen malli. Kokemuksen karttuessa voi siirtyä vaativampiin toteutuksiin.



Dr. Oetkerin teettämä joululeivonnaiskysely toteutettiin marraskuussa 2024. Tutkimusyhtiö Bilendi Oy:n sähköiseen kyselyyn vastasi 1000 suomalaista, joista miehiä oli 50 prosenttia ja naisia 50 prosenttia. 18–75-vuotiaat vastaajat ovat eri puolilta Suomea. Vastaajaotos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Kaikki artikkelit

Siirry takaisin sivun alkuun