Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 3 vuotta sitten.
Laskiaispulla on kevättalven ihana herkku!
Laskiaispullan täytteeksi tulee perinteisesti kermavaahtoa ja hilloa tai mantelimassaa. Toki täytteen voi ihan suunnitella itse, vaikka nutellasta tai tuoreista marjoista. Jos lisäät kermavaahtoon rahkaa, tulee hiukka kevyempi tuote ja ”kestävämpi” kermavaahto.
Taikina:
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 1-2 tl suolaa
- 2 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 muna
- n. 15 dl vehnäjauhoja (n. 1 kg)
- n. 150 g voita tai margariinia
Hillotäyte:
- 2 dl vispi kermaa
- ½-1 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 dl rahkaa (1 tlk)
- n. 2 dl mansikkahilloa
Mantelitäyte:
- n. ½ pötköä mantelimassaa
- pullan sisustaa
- 1-2 rkl maitoa
- 2 dl vispikermaa
Nutella-täyte:
- 2 dl Nutellaa
- 2 dl virpikermaa
Koristeluun:
- rae- tai tomusokeria
Valmistusohje 20-30 kpl
Leivo pullataikina: liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta paksu pötkö ja jaa se 20-30 osaan riippuen siitä, kuinka isoja pullia haluat. Pyörittele paloista pikkupullia.
Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla. Paista pikkupullat n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. jos koristelet raesokerilla, laita se ennen paistamista voideltuasi pullat. Jos käytät tomusokeria, laita se paistettujen pullien päälle.
Halkaise hieman jäähtyneet pullat keskeltä kahtia hillotäytettä varten, ja laita pullan väliin mansikkahilloa ja kermarahkaa (eli vatkaa sitä varten kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit).
Mantelitäytettä varten koverra jokaisesta pullasta vähän sisustaa lusikalla ja nosta kulhoon. Raasta sekaan mantelimassaa ja sekoita joukkoon maitoa niin, että saat sopivan seoksen ja täytä kolot.
Nutella-täytettä varten vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta halutessasi sokerilla. Täytä halkaistut pullat Nutellalla ja kermavaahdolla.