Grillaa turvallisesti
Se on harmi, jos pihvit kärähtää grillissä, mutta jos siinä grillatessa palaa mökki tai naapurin metsä, on vahinko euroissakin mitattuna mittava.
On tärkeää, että grilli on puhdas ja tarpeeksi kaukana seinistä ja alkusammutusvälineet löytyvät läheltä – mutta se tärkein ja ensimmäinen asia on: Grillaa vain selvinpäin! Jos tölkit ja pullot ovat jo tyhjentyneet, on paljon turvallisempaa käyttää mikroa makkaran lämmittämiseen tai syödä se vaikka kylmänä.
- Varmista, että grilli on puhdistettu ja huollettu asianmukaisesti. Grillin pohjalle kerääntyneet rasva ja ruoantähteet lisäävät rasvapalon riskiä.
- Seuraa ja noudata maastopalovaroituksia. Kun maastopalovaroitus on voimassa, avotulen tekeminen on kielletty. Tällöin ei esimerkiksi saa polttaa risuja tai käyttää kertakäyttögrilliä.
- Älä grillaa rakennuksen seinustalla tai katoksen alla. Grilli on siirrettävä niin kauas rakennuksesta, että mahdollinen palo ei pääse leviämään. Grilliä ympäröivän maa-alueen voi myös kastella etukäteen vedellä.
- Varaa rasvapaloon sopiva sammutusväline jo valmiiksi grillin viereen. Käsisammutin on sammutuspeitettä parempi, sillä peite ei välttämättä riitä tukahduttamaan paloa. Älä koskaan yritä sammuttaa rasvapaloa vedellä.
- Älä jätä grilliä valvomatta. Jos palo syttyy, nopea reagointi ehkäisee palovahinkojen leviämistä.