Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 4 vuotta sitten.
Vegaaninen juustokakku newyorkilaiseen tyyliin
Tämä täyteläinen, kermainen, vinkeän makuinen, sopivan makea ja ennenkaikkea helposti valmistettava New Yorkin eli uunissa paistettu ”juusto”kakku pitää sisällään yllätyksen. Nimittäin erittäin tärkeä ainesosa kakussa on vaatimattomat kikherneet. Kikherneet tuo kakkuun kuohkeutta ja tekstuuria niin paljon, että kakkua on vaikea erottaa ”oikeasta” New York -tyylisestä juustokakusta.
Enkä todellakaan valehtele, kun sanon, että kakku on todella helppo tehdä. Ainekset tehosekoittimeen, vuokaan ja kakku uuniin tunniksi. Saat kakkuun lisää joulun makua käyttämällä pohjassa joulupipareita. Kiilteen voit maustaa oman makusi mukaan, kunhan agar agarin ja nesteen suhde pysyy samana kuin ohjeessa. Kakusta saat helposti gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia keksejä. Ja myös cashewpähkinät voi korvata samalla määrällä manteleita tai vaikkapa vegaanista tuorejuustoa.
Valmistusaika: 1 tunti 15 min + vähintään 4-5 tuntia jääkaapissa.
Ohjeen mukaan tehdystä kakusta riittää hyvin noin 10 hengelle.
Ainekset
Pohja:
- 350 g Digestive-keksejä
- 4 rkl margariinia tai neutraalin makuista kookosöljyä
Täyte:
- 300 g suolattomia cashewpähkinöitä (punnitse ennen liottamista), liotettuna kiehuvassa vedessä vähintään 15 minuuttia.
- 175 g kikherneitä tölkistä, valuta ja huuhtele hyvin
- 1 sitruunan mehu sekä kuori raastettuna (raasta kevyesti vain keltainen osa)
- 1 tl vaniljajauhetta tai 3 tl vanilijauutetta
- 2 rkl maissitärkkelystä
- 120 ml vaahterasiirappia
- 2 rkl tahinia
- 400 ml tölkki täysrasvaista kookosmaitoa (kookosmaidon täytyy olla täysrasvaista, muuten kakku ei onnistu)
- ½ tl suolaa
- 3 rkl omenasiiderietikkaa
Kiille:
- 1 ½ dl glögitiivistettä
- 1 dl vettä
- ½ tl agar agar jauhetta
Työvaiheet
- Laita cashewpähkinät likoamaan kiehuvaan veteen. Liota vähintään 15 minuuttia, kunnes pähkinät ovat pehmeitä ja hajoavat helposti puristettaessa. Valuta liotusvesi pois.
- Esilämmitä uuni 160 asteeseen.
- Valmistele 22 cm irtopohjavuoka (syvyys vähintään 5 cm): Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan kokoinen ympyrä ja vuoan reunojen korkuiset suikaleet. Aseta pohja ja reunat vuokaan. Asettelua helpottaa, jos voitelet vuoan pohjan ja reunat kevyesti rasvalla.
- Laita keksit ja margariini tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes keksit ovat erittäin hienoa murumassaa ja seosta pystyy hieman muovailemaan. Lisää tarvittaessa hieman lisää rasvaa.
- Painele seos erittäin tiiviisti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.
- Laita kaikki täytteen ainekset tehosekoittimeen ja anna pyöriä, kunnes täyte on sileää.
- Ota vuoka jääkaapista ja kaada täyte varovaisesti vuokaan.
- Pasta kakkua noin 50-60 minuuttia. Paistoaika vaihtelee vuoan koosta ja uunista riippuen. Kakku on valmis, kun täyte irtoaa hieman vuoan reunasta, on hyytynyt reunoilta ja on keskeltä hieman hytkyvää. Kakku hyytyy loppuun jääkaapissa.
- Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä. Kun kakku on jäähtynyt, siirrä se jääkaappiin vähintään 4-5 tunniksi.
- Valmista kiille laittamalla kaikki ainekset kattilaan. Sekoita vispilällä. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Kun seos kiehuu, pienennä lämpötilaa ja keitä koko ajan sekoittaen noin 2-3 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä välillä sekoittaen. Kun seos on hyytynyt hieman, kaada se kakun päälle ja levitä tasaiseksi. Laita kakku vielä jääkaappiin noin tunniksi.
Vinkki!
Älä heitä kikherneiden lientä pois!
Kikherneiden liemestä, eli aquafabasta voit tehdä vegaanista marenkia tai vegaanista majoneesia. Voit myös tehdä hummuksesta vielä hivenen terveellisempää ja kuohkeampaa korvaamalla oliiviöljyn aquafaballa.