Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 4 vuotta sitten.
Yrtit pestojen ja kastikkeiden maustajana
Basilika on kaikille tuttu peston raaka-aine, mutta myös moni muu yrtti sopii antamaan makua. Omat makuhermot kertovat parhaiten, minkä yrtin maku miellyttää eniten. Toiselle esim. korianteri on saippuaa ja toiselle koukuttava maku. Maistele eri yrttien ominaismakuja ja testaa rohkeasti sekoittaa useampaakin yrttiä keskenään.
Miedosti tulinen yrttikastike
Sopii monipuolisesti kastikkeeksi erilaisiin ruokiin, erityisesti kasvis- ja liharuokiin sekä salaatteihin. Kastike säilyy hyvänä noin viikon tiiviissä lasipurkissa.
2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1/2 ruukku persilja
1/2 ruukku oreganoa
1/2 vihreä chili kuutioina
1/2 punainen chili kuutioina
3 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa
Laita öljy, persilja ja oregano tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi. Lisää loput aineet ja sekoita uudelleen tasaiseksi. Säilö yrttikastike kannelliseen lasipurkkiin.
Yrttipesto
Sopii hyvin erilaisten kasvis- ja kalaruokien mausteeksi tai kevyeksi levitteeksi leivän päälle.
1/2 dl ruohosipuli
1 dl lehtipersilja
2 dl mintunlehtiä
1/2 dl raastettua kovaa juustoa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 valkosipulinkynsi
Laita yrtit varsineen sekoituskulhoon. Raasta joukkoon kova juusto. Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla kullanruskeiksi. Lisää loput aineet joukkoon ja soseuta ainekset keskenään sauva- tai tehosekoittimella. Kokeile: Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse on tomaattipohjainen voimakasarominen kalakeitto. Tarjoile bouillabaisse yrttipeston ja paahdetun leivän kera.
Basilikapesto
3,5 dl basilikaa
1/2 dl raastettua kovaa juustoa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 valkosipulinkynsi
Laita yrtit varsineen sekoituskulhoon. Raasta joukkoon kova juusto. Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla kullanruskeiksi. Lisää loput aineet joukkoon ja soseuta ainekset keskenään sauva- tai tehosekoittimella.
Klassikko pestokastike maustaa arkiruoat ja kasvikset.
Valmista herkullinen kasvisgratiini tällä ohjeella.
800 g tomaattia (keltaisia)
500 g kesäkurpitsaa
500 g parsakaalia
2 dl kermaa
50 g raastettua kovaa juustoa
2 kpl valkosipulinkynttä
2 oksaa timjamia
suolaa ja mustapippuria myllystä
Pinnalle:
1 dl pestoa
paahdettuja pinjansiemeniä
Huuhtele kasvikset, siivuta tomaatit ja kesäkurpitsa. Irrota parsakaalin nuput. Lado kasvikset sektoreittain uunivuokaan. Sekoita kerma ja raastettu kova juusto keskenään. Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet, timjami ja mausteet kermaseokseen. Kaada gratiinikastike uunivuokaan ja kypsennä 180 asteessa n. 30 minuuttia.
Lisää paiston jälkeen kasvisgratiinin pinnalle pestoa ja kuumalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä.