Tämä kirjoitus saattaa sisältää vanhentunutta tietoa, sillä se on julkaistu yli 3 vuotta sitten.
Kuppi villivihreää kuumana – vai kylmänä?
Meillä suomalaisilla on mainiot mahdollisuudet omaan teekulttuuriin. Ei, en tarkoita että ryhtyisimme Suomessa viljelemään teepensaita. Meillä on ihan omat hienot juoma-aineksemme - ja ne kasvavat ihan lähellä ja vieläpä viljelemättä. Pihan, pientareitten ja metsän luonnonkasveista saa virkistävät ja lempeät yrttijuomat, joita ei teeksi paranisi nimittääkään. Kannattaa kokeilla ja makustella - muidenkin kuin ns. ”teeihmisten”. Kotoisista kasveista saa haudutettua moneen makuun ja mieluisaan ajankohtaan sopivia juomia.
Sopivien kasvien luettelo on pitkä: hyviä haudukejuomaan ovat esimerkiksi villivadelman, ahomansikan. poimulehden, nokkosen, maitohorsman ja mintun lehdet. Kukista voi käyttää mesiangervoa, puna-apilaa, siankärsämöä, maitohorsmaa, voikukkaa, ruusua, kanervaa. Hedelmäpuiden ja marjapensaiden lehdistä ja kukista saa hyvää makua: mustaherukasta, omenasta ja tyrnistä esimerkiksi. Metsästä löytyy monta mainiota hyvänolon makua, kuten nuoret pihlajan- ja koivunlehdet, kuusenkerkät tai mustikanlehdet.
Kun asiaan innostuu, voi kehitellä omia sekoituksia.
Virkistää, rauhoittaa, vahvistaa
Luonnonyrtit sisältävät monenlaisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Kasveilla on myös ominaisuuksia, jotka kannattaa ottaa huomioon. Mustaherukka virkistää, kanervankukka rauhoittaa, nokkonen vahvistaa, puna-apila ja poimulehti sopivat erityisesti naisille.
Yrttijuomaa voi tehdä tuoreista tai kuivatuista lehdistä ja kukista.Tuoreet juoma-ainekset pitää hiostaa, jotta niistä saataisiin aromit irti. Helpoimmin hiostaminen tapahtuu niin, että puristat keräämiäsi yrttejä palloksi, puristelet voimakkaasti tai painelet kaulimella niin että solurakenteet rikkoutuvat.
Parasta on kuitenkin kuivata keruun jälkeen ja käyttää teenomaisesti kuivattuna. Eri kasvit kannattaa kuivata erikseen ja säilyttää erillisinä omissa pusseissa tai purkeissa. Jos itse ei ehdi tai halua kerätä, saatavilla on esimerkiksi YrttiVillityksen verkkokaupassa valmiita yrttijuomaseoksia, joista on hyvä aloittaa kokeilu.
Villiyrteistä saa muuten aromia myös toisenlaisiin juomiin, yrttiviinoihin ja -likööreihin. Mutta se on sitten ihan toinen juttu.
KÄYTTÖVINKKEJÄ:
- Hauduta hyvin. Pidempikään haudutusaika ei kitkeröitä juomaa.
- Jos tarvit makeutusta, parasta on hunaja.
- Kuivata ”purut” käytön jälkeen, voit käyttää ne uudelleen.
- Jäähdytä hauduke, saat hyvän viileän kesäjuoman.
TÄRKEÄTÄ:
- Luonto kasvattaa myös myrkyllisiä ja pahanmakusia kasveja. Siksi on tärkeää tunnistaa ne kasvit, joita ruokaan ja juomaan käyttää.
Teksti ja kuvat: Eeva Suojanen