Forssan Mykkäelokuva-festivaalit 2024: ”Amerikkalaiset mestariteokset: Kolikon kääntöpuoli” 19.–25.8.

Forssan Mykkäelokuvafestivaalit järjestetään tänä vuonna 25. kerran. Se on hyvä saavutus tapahtumalle, jota lähdettiin aikoinaan rakentamaan tyhjästä. Tänä vuonna Elävienkuvien Teatterin lisäksi elokuvia nähdään myös Forssan Työväentalolla, jossa aikoinaan toiminut Kino-Kuha avaa ovensa uudelleen katsojille. Festivaalien aikana julkaistaan myös Forssan Mykkäelokuvayhdistyksen 130 -sivuinen 25-vuotishistoriikki ”Kurkistus kulisseihin”. Kirjaan on koottu tekstin ja kuvien kera seikkaperäisesti mistä on lähdetty ja mihin on tultu 25 vuoden aikana.

Forssan Mykkäelokuva-festivaalit 2024: ”Amerikkalaiset mestariteokset: Kolikon kääntöpuoli” 19.–25.8. | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Tämän vuoden teema on ”Amerikkalaiset mestariteokset: Kolikon kääntöpuoli”. Ohjelmisto on laadittu amerikkalaisista mykkäkauden mestariteoksista, joita ei ole Suomessa esitetty vuosiin. Valkokankaalla nähdään mm. William Wylerin Hell’s Heroes (1929), Marshall Neilanin Stella Maris (1918) ja Henry Kingin Sukunsa sankari (1921). Myös kaksi toiveuusintaa on mahtunut mukaan: Buster Keatonin ratkiriemukas Laivakalle nuorempi (1928) ja Erich von Stroheimin Häämarssi (1928), joka nähtiin edellisen kerran festivaaleillamme 19 vuotta sitten. 

Elokuvien säestämisestä vastaavat rutinoituneet muusikot, jotka antavat viimeisen silauksensa näytöksiin. Mainitsemisen arvoista on, että Trio Mutual on esiintynyt festivaaleilla 24 vuotena ja Hillel Tokazier 23 vuotena.

Forssan Mykkäelokuva-festivaalit 2024: ”Amerikkalaiset mestariteokset: Kolikon kääntöpuoli” 19.–25.8. | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Suursalon häät palaa takaisin valkokankaalle ja Forssaan, jossa sen alkuperäinen ensi-ilta oli 20.12.1925. Suomalaisen elokuvan varhaisiin edelläkävijöihin lukeutuneen Konrad Tallrothin (1872—1926) viimeiseksi ohjaustyöksi jäänyt Suursalon häät (1924) lojui arkiston hallussa vuosikymmeniä. Sen kuvamateriaali oli kyllä säilynyt, mutta kaikki välitekstit olivat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Niinpä elokuvan rekonstruointiprojekti täytyi tehdä osin improvisoiden. Vuonna 2019 valmistunut esitysversio on siis sekoitus vanhaa (kuvamateriaali) ja uutta (tekstiplanssit). 

1920-luvun suurimpiin lapsitähtiin lukeutunut Baby Peggy tekee viimeinkin ensiesiintymisensä Forssan festivaaleilla. Hän esittää haaksirikosta pelastunutta pikkutyttöä, jonka iäkäs majakanvartija on adoptoinut. Baby Peggy (Diana Serra Cary, alk. Peggy-Jean Montgomery) kuoli vuonna 2020 saavutettuaan kunnioitettavan 101 vuoden iän. Lukuisilla elokuvafestivaaleilla etenkin viimeisten vuosikymmeniensä aikana vieraillut valkokankaan veteraani oli viimeisimpiä linkkejä mykän elokuvan aikakauteen.

Forssan Mykkäelokuva-festivaalit 2024: ”Amerikkalaiset mestariteokset: Kolikon kääntöpuoli” 19.–25.8. | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Festivaalit huipentuvat sunnuntaina 25.8. klo 14.30 alkavaan The Thief of Bagdad 25-vuotisjuhlanäytökseen Kino-Kuhassa (Työväentalo). Raoul Walshin ohjaamassa, Tuhannen ja yhden yön satuihin pohjautuvassa Bagdadin varkaassa käytetään erikoistehosteita monissa paikoissa, mutta ei milloinkaan tarinan kustannuksella: taskuvaras Ahmedin (Douglas Fairbanks) ja kalifin tyttären (Julanne Johnston) on tähtinäyttelijänsä elokuvien tapaan kerrottu, hyväntuulinen ja kepeä toimintaelokuva, jossa päähenkilön hymy ei hyydy tiukoissakaan paikoissa. Tehosteiden lisäksi on mainittava myös William Cameron Menziesin loisteliaasti luoma lavastus, joka on osa amerikkalaisen elokuvanteon legendaa sekin. American Film Institute äänesti vuonna 2008 Bagdadin varkaan yhdeksänneksi parhaaksi koskaan tehdyksi amerikkalaiseksi fantasiaelokuvaksi.

Aiheeseen liittyviä juttuja