Suutarin vinkit jalkineiden hoitoon

Kaukjärvellä, Forssassa, entisen Kohon mailatehtaan tiloissa verstasta pitävä valjasseppä-suutari Jarna Sipponen kertoo, miten pidät jalkineet käyttökunnossa niin pitkään kuin mahdollista.

Suutarin vinkit jalkineiden hoitoon | Muoti | Kotiseutulainen

Ihan ensiksi, laita aina uusiin kenkiin heti kosteussuojaa materiaalista riippumatta. Tällöin lika ei pääse imeytymään syvälle ja kenkiä on helpompi puhdistaa jatkossa!

Säilytys

Jalkineiden säilytyksessä kannattaa käyttää lepolestejä ja säilyttää varsikenkien ja saapikkaiden varret suorina. Ihan tavallisesta sanomalehdestä saa myös puristeltua tollot jotka pitävät kengän rakenteen oikeassa asennossa säilytyksen ajan. Aikakausilehdistä saa rullalle kiepautettuna saappaan varsiin hyvät tuet millä ne pysyvät suorassa eikä varsiin tule ikäviä taitoksia.

Suutarin vinkit jalkineiden hoitoon | Muoti | Kotiseutulainen

Puhdistus ja hoito

Valitse puhdistus- ja hoitotuote materiaalin mukaan. Kaupoista on saatavilla erilaisille nahkalaaduille sekä keinomateriaaleille sopivia tuotteita. 

Tekstiilikengät voit pestä lämpimällä vedellä sekä vaahtoavalla pesuaineella. Pesuaine voi myös olla vaikka käsitiskiaineesta laimennettua tai pyykinpesupulveria. 

Pohjista kannattaa poistaa kivet, joiden terävät reunat saattavat vahingoittaa pohjaa ja tehdä reiän, josta sitten vesi ja lika pääsee aina kengän rakenteisiin asti aiheuttamaan tuhoja.

Nahkajalkineet ovat herkempiä, joten niitä ei sovi pestä muilla kuin nahalle tarkoitetuilla tuotteilla. Myös nahan laatu vaikuttaa siihen, mitä pintaan voi laittaa. Nupukki ja mokkanahka kannattaa vain harjata puhtaaksi ja suojata niille sopivilla tuotteilla. Niihin ei saa laittaa rasvaa, öljyä tms. koska silloin niiden huokoinen ja harjattu pinta imee rasvan, eikä pinta ole enää entisensä. Pintanahkaisten jalkineiden puhdistukseen käy hyvin vaikka satula-  tai valjassaippua, joita löytyy esim. kauppojen hevostarvikeosastoilta.

Pölyjen puhdistukseen riittää pehmeä harja tai vauvojen puhdistuspyyhkeet. Jos ne sopivat vauvan herkälle iholle, niillä tuskin saa aiheutettua nahkakengällekään vaurioita. Pesun jälkeen on tärkeää myös pitää nahka joustavana kosteuttavalla hoitoaineella, nahkarasvalla tms. 

Nahka on kuitenkin aina huokoinen materiaali ja se saattaa tummua puhdistus- ja hoitoaineiden vaikutuksesta. Kokeile tuotteita aina sisäsyrjään, huomaamattomaan paikkaan ensin!  

Suojaa vielä lopuksi pinnat kosteussuojalla, joka hylkii vettä ja likaa.

Suutarin vinkit jalkineiden hoitoon | Muoti | Kotiseutulainen

Vinkit

Pesukonetta en suosittele ollenkaan puhdistukseen. Varsinkin kuumat lämpötilat eivät tee hyvää kenkien liimauksille. Tietysti voi kokeilla alhaisessa lämpötilassa pesukoneen käsinpesuohjelmaa, ilman linkousta, lenkkareille ja muille kangas- tai keinomateriaalikengille.

Pikakiillokkeilla eli ns.silikonisienillä saa nättiä kiiltoa nopeasti vaikka ennen juhliin lähtöä. Muista kuitenkin, että silikoni kuivattaa  ja liiallinen käyttö voi vaurioittaa nahkaa.

Tennareiden valkoisten reunojen puhdistukseen voi kokeilla fairya ja hammasharjaa. Myös soodasta ja hammastahnasta saa tehtyä tehoseoksen joka puhdistaa.

Kenkien sisäpuolet kannattaa imuroida hiekasta, pölystä ja muusta liasta. Tarkista myös pohjallisten kunto aika ajoin sekä ulkopohjien kulutuspinnat. 

Suutari pystyy vaihtamaan korkolappuja, puolipohjia sekä kokopohjia monenlaisiin kenkiin. Myös jalkineiden puhdistukset ja muut huollot hoituvat ammattilaisen  käsissä turvallisesti, koska suutareilla on paljon tietoa materiaaleista sekä sopivia hoitotuotteita käytössä.

Teksti ja kuvat: Jarna Sipponen, JarnaS

Instagram: @jarnasleatherworkshop

www.facebook.com/JarnaS

info@jarnas.fi 

Aiheeseen liittyviä juttuja